Evo šta se krije iza pripreme mitinga u Vukovaru: USTAŠE PREKO PLENKOVIĆA ČISTE SRBE IZ SABORA

Autor:

Svet

14.09.2018

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proustaški orijentisani bivši i sadašnji članovi vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) spremaju neviđeni udar na premijera Andreja Plenkovića, optužujući ga da je mlakonja i da nije adekvatno kaznio Beograd tokom nedavnih hrvatsko-srpskih sporova, tražeći pritom način i da se obračunaju sa srpskom manjinom u Lijepoj njihovoj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Na udaru desničara iz Vukovara odmah se našao i čelnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i član Sabora Milorad Pupovac, koji podržava Plenkovićevu vladu, a kog ekstremisti iz HDZ pokušavaju da isteraju iz Sabora.

Time bi da ostvare svoj dugoočekivani cilj ukidanja zakona o zastupljenosti manjina, posebno srpske, u hrvatskom parlamentu.

Zakon o Srbima kao u NDH

RepublikaFoto: Tanjug
Andrej Plenković
- u maju 2018. prikupljeni su potpisi za izmenu izbornog zakona u Hrvatskoj, kojim bi manjinama, uključujući i srpsku, bila uskraćena mnoga demokratska prava
- za pokretanje referenduma o tom pitanju prikupljeno je oko 400.000 glasova
- inicijativa Narod odlučuje zahteva smanjenje broja zastupnika nacionalnih manjina u koje bi se ubrajala i srpska manjina
- Srbi, prema novom zakonu, ne bi smeli da odlučuju o poverenju vladi i ne bi mogli da odlučuju o usvajanju budžeta Hrvatske
- ako Ustavni sud odluči da ta pitanja nisu u skladu sa Ustavom, referendum bi mogao biti stopiran

Na čelu pučista protiv Plenkovića stoje desničari Darko Milinović i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji za 12. oktobar u tom gradu pripremaju masovni miting.

Oni su iskoristili sportske igre ratnih invalida u organizaciji udruženja Hvidra, koje se tada pod pokroviteljstvom hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović održavaju u Vukovaru, kako bi okupili što više nezadovoljnih branitelja na jednom mestu. Poseban zadatak, pritom, da podgreje strasti na skupu dobio je ustaški pevač Marko Perković Tompson, poznat po pesmama u kojima veliča klanje i progon Srba.

Plenković: Neće meni niko kao predsedniku HDZ birati partnera i odlučivati ko će biti parlamentarna većina

Potpuno u skladu sa tim, Penava je nedavno protiv Plenkovića iskoristio uvek dobrodošao argument u zemlji naših suseda, kritikujući ga da, osim toga što nije odgovorio na izjave srpskih zvaničnika u prethodnom periodu, "on kontinuirano ćuti o zločinima koje su Srbi počinili na vukovarskom ratištu pre više od 25 godina".

Pupovac: Izmena zakona je segregacijska

Milorad Pupovac je odmah po otpočinjanju kampanje za izmenu zakona kojim bi Srbi dobili status kakav su imali u okviru ustaške "Endehazije" i kojim bi bili isključeni iz Sabora izjavio da je on antiustavan i segregacijski.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Pupovac

- Zakon bi unapred označio manjinu kao ljude koji nisu dobrodošli da učestvuju u odlučivanju o važnim državnim pitanjima - rekao je Pupovac.

Sve je to, prenose hrvatski portali, samo još jedan način da se dođe do mogućeg referenduma o izmenama izbornog zakona kojim bi se Srbi potpuno obespravili u Saboru, a što su mnogi poredili s prilikama koje su vladale uoči formiranja Pavelićeve Nezavisne države Hrvatske (NDH). Iza te inicijative, podsetimo, stoji pokret Narod odlučuje.

3 predstavnika Srba ima u hrvatskom parlamentu

Ipak, sudeći po Plenkovićevoj izjavi nakon orkestriranih napada na njega, on je mogućnost masovnih protesta shvatio prilično ozbiljno izjavivši rezignirano da je sramno zloupotrebljavati emocije onih koji su stradali u poslednjem ratu kako bi se srušila vlada u Zagrebu.

- Neće meni niko kao predsedniku HDZ birati partnera i odlučivati ko će biti parlamentarna većina - zaključio je Plenković štiteći manjinskog koalicionog partnera Pupovca.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading