HAN: Makedonci biraju između EU i izolacije

Autor: Tanjug

Svet

22.08.2018

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje Johanes Han kaže da žali zbog nedostatka nacionalnog jedinstva u Makedoniji u vezi s referendumom o sporazumu sa Grčkom i poziva građane da iskoriste svoje pravo kako bi oblikovali svoju i budućnost svoje zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Johanes Han

On je u intervjuu agenciji MIA rekao da je referendum mogućnost za građane da izaberu između evropske budućnosti i izolacije.

- To je izbor između evropske budućnosti koja će doneti konkretnu korist za građane poput vladavine prava, povećanog privlačenja stranih investitora, samim tim i bolja radna mesta, veći životni standard, i puta koji vodi u izolaciju, stagnaciju i propuštanje jedinstvene prilike za unapređenje i napredak u ključnim oblastima - rekao je Han.

Kako je naveo, referendum je i izbor između starog nacionalističkog koncepta i prihvatanja budućnosti sa reformama i sa konačnim ishodom - članstvom u EU i NATO.

- Na građanima je da odluče o svojoj perspektivi sa svim konkretnim koristima za građane i tome da li će se njihov životni standard povećavati ili ne - zaključio je Han.

Kad je reč o sporazumu između Grčke i Makedonije o imenu, Han je podsetio da su taj dokument prihvatile EU i čitava međunarodna zajednica kao "istorijski proboj" koji otvara put rešavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i koji je predstavljao glavnu prepreku za članstvo u EU i NATO bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji.


- Rešenost vlada obe države da reše ovaj spor zaslužuje poštovanje. Omogućen je jer su se lideri fokusirali na budućnost umesto na prošlost, što je u interesu građana i budućih generacija - rekao je Han.

On je dodao da bi građani trebalo da budu svesni posledica njihove odluke na referendumu, budući da će ishod oblikovati budućnost zemlje.

- Građani bi trebalo da pažljivo analiziraju koji su motivi raznih kampanja, te koje su koje su posledice glasanja, kako bi mogli da donesu pravu odluku - zaključio je Han.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading