JEZIVA ISPOVEST MAKEDONSKIH ISLAMISTA: Bili smo inspirisani džihadom, a ne novcem

Autor:

Svet

10.08.2018

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je makedonska policija uhapsila sedam Makedonaca za koje se sumnja da su aktivno učestvovali u ratovima u Siriji i Iraku, dvoje bivših boraca progovorila su o učešću u ekstremističkoj organizaciji.

Foto: Ilustracija

Jedan ima 30, a drugi 23 godine. Pre nego što su ih zarobili Kurdi, četiri godine su ratovali na strani islamista.

Intervji su dati sirijskim medijima u zatvoru. Kažu da su bili inspirisani džihadom, a ne novcem , i da su na put krenuli poznatom maršutom Skopje-Istanbul-Gaziantep - Džharablus, grad koji je prva stanica na sirijskoj frontu.

- Ja sam iz Makedonije. Otišao sam u Siriju u oktobru 2013. Prvo sam bio u gradu Til Rifat. Tu sam imao 20-dnevni trening, koji je uključivao vojne vežbe i lekcije iz vere. Borio sam se protiv snaga kurdske milicije i Slobodne sirijske vojske. U Siriji sam se oženio i dobio dvoje dece - kaže bivši član ID iz Makedonije.

- Upoznao sam se sa aktivnostima ID na Internetu. Tada sam počeo da to širim među mladim ljudima u Makedoniji, jer sam verovao da se borimo u ime islama. Pomagao sam mnogim da dođu u Siriju. Posle nekoliko meseci obuke, postao sam odgovoran za islamsku miliciju u Džarabusu - kaže drugi bivši pripadnik ID iz Makedonije.

Prema podacima stanice Kanal 5, ovo dvoje su verovatno među sedam zatvorenika, koji su pre dva dana su dovedeni u zemlju zbog sumnje da su učestvali na stranim ratištima.

Njihov identitet i starost, koje je objavila agencija ANHA, potpuno se poklapaju sa inicijalima koje je objavio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Ja kažem svim pristalicama ID u Evropi da se drže dalje od islamske države. ID je lažni islamski pokret. Video sam strašne scene masakra na ulicama i ljude koje pale u kavezima. Kada sam to video, pobegao sam i predao sirijskim demokratskim snagama - kaže jedan od pokajnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading