MONSTRUOZNO! Naser Orić ponovo preti i raspiruje mržnju

Autor: Tanjug

Svet

12.07.2018

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

BANJALUKA, 12. jula (Tanjug) - Ratni komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici, Naser Orić, danas je ponovo pomenuo ratne sukobe, poručivši da će se "sledeći rat desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali".

RepublikaFoto: Tanjug/E. BURLOVIĆ
Naser Orić

- To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, ćeraćemo se još. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati - poručio je Orić", prenosi RTRS.

Orićeve pretnje novim sukobima, tokom promocije knjige "Život pre i posle Srebrenice” u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, prisutni su pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Predstavnici udruženja srpskih žrtava iz Odbrambeno-otadžbinskog rata ogorčeni su time što je optuženom za najteže ratne zločine uopšte data prilika da nesmetano putuje zemljom i drži političke i ratnohuškačke govore, navodi RTRS. 

Načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić, nove pretnje smatra nedopustivim, posebno od strane onih koji su, kako se navodi, predvodili zločince koji su ubijali Srbe u Podrinju.

- I mi isto odgovaramo, hoćemo se ''ćerati'', ali na zakonit način. Moramo sve kapacitete staviti u funkciju dokazivanja stradanja srpskog naroda i podsećati na zločine, ne radi ugrožavanja drugog naroda, nego da bismo sačuvali svoj. Moramo da budemo uporni u traženju pravde i istine i nikada nećemo odustati od insistiranja da treba da odgovaraju počinioci zločina nad Srbima u Zalazju i drugim selima oko Srebrenice - istakao je Grujičić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović smatra da su Orićeve izjave upravo posledica selektivnog sprovođenja pravde, kako Suda BiH, tako i Haškog suda, koji su optužene za ratne zločine nad Srbima ili oslobađali, ili im određivali izuzetno blage kazne.


- Imamo situaciju da Naser Orić hoda slobodno i dalje raspiruje mržnju, odnosno poziva na rat. Budite sigurni da je kažnjen, da se ne bi tako ponašao - naglasio je Savanović . 

RTRS podseća da je slične poruke poslao još jedan ratni bošnjački komandant, Atif Dudaković, koji je početkom prošle godine u Luksemburgu, bošnjačkoj dijaspori poručio da počnu nabavaljati vojničke uniforme i opremu, a sredinom iste godine je sa tribine u Konjicu poručio da rat još nije završen. 

On je takođe optužen za ratni zločine počinjene nad Srbima, a odlukom Suda BiH, i njemu je dozvoljeno da se brani sa slobode. 

U međuvremenu je, kako navodi RTRS, i bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, nekoliko puta spominjao mogućnost rata, dodavši da se za, kako je rekao, ne daj bože proizvodi i oružje. Njihove izjave prošle su bez značajnijih reakcija od strane međunarodne javnosti, dodaje RTRS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading