ZAEV ODREDIO TRI DATUMA: Referendum o imenu 23, 30. septembra ili 7. oktobra

Autor: Tanjug

Svet

05.07.2018

22:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Referendum na kojem će se građani Makedonije izjašnjavati o sporazumu o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, biće održan 23, 30. septembra ili 7. oktobra, izjavio je danas premijer Zoran Zaev.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zoran Zaev

Zaev je u intervjuu za grčku televiziju ERT rekao da je cilj da se do 15. januara završe sve predviđene obaveze.

Zaev je kazao da će referendum imati obavezujući karakter i da će sporazum prihvatiti svi, pa čak i predsednik Ðorđe Ivanov.

Ivanov je odbio da potpiše zakon o ratifikaciji sporazuma, koji su Atina i Skoplje potpisali prošlog meseca na grčkoj strani Prespanskog jezera, a koji, između ostalog, predvudha da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Reublika Severna Makedonija. Sobranje je ranije danas drugi put izglasalo zakon, a naredni korak je potvrđivanje na referendumu.

Sporazu predviđa i promenu makedonskog Ustava, čemu se Ivanov najviše protivi.

Upitan za rokove, Zaev kaže da je cilj da sve bude okončano do 15. januara naredne godine.


- Ako se to dogodi ranije, to je u redu. Želimo da sve bude okončaon pre božićnih praznika, pa čak i pre Nove godine - rekao je Zaev.

Dodao je da je čak i Ivanov danas rekao da će referendum biti.

Uveren je, kaže, da će svi podržati sporazum, pa i opozicija jer građani Makedonije žele promene i integracije u NATO i EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading