ŠOKIRAĆE VAS ISPOVEST NARKO-DILERA IZ HRVATSKE: Na kilo papira ide 300 grama kokaina!

Autor: Republika

Svet

01.07.2018

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati godišnje na drogu troše oko četiri milijarde kuna. Samo Zagrepčani ušmrču 90 grama kokaina dnevno. Jednostavnom računicom ispada da se u toj metropoli potroši 32 kilograma “belog” godišnje, a u Hrvatskoj oko 90-100 kilograma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Kokain se šmrče u većini noćnih klubova u Zagrebu, pokazalo je istraživanje od pre nekoliko godina, a troše se i sve ostale droge. Procenjuje se da se u Zagrebu nalazi 25 do 30 odsto hrvatskih zavisnika, koji na drogu godišnje potroše više od milijardu kuna.

U Hrvatskoj ima oko 10.000 ljudi zavisnih o kokainu i amfetaminu, a povremenih konzumenata daleko više. Merenjem tragova opijata u kanalizaciji u Zagrebu procenjuje se da se dnevno ušmrče 90 grama kokaina.

Očigledno je i tu kriza uzela danak jer su pre nekoliko godina Zagrepčani trošili 129 grama dnevno. Gram košta od 50 do 100 evra, zavisno od dilera do dilera, što je itekako unosan posao. To su shvatili i mnogi hrvatski dileri koji su odlučili da rade na veliko.

U jednoj od najvećih akcija “Balkanski ratnik” uhapšen je Puljanin Anastazije Martinčić i to u Urugvaju gde je kupio jahtu i natovario je s 2,1 tonom kokaina. U proleće 2012. u akciji Jadera pala je i grupa Hrvata koju je predvodio Zadranin Zlatko Ugarković Patak, koja je na Karibima planirao da kupi 174 kilograma kokaina, vrednog osam miliona evra.

Potom su jedrilicama nameravali da ga dovezu u Hrvatsku. Ugarković se obesio u španskom zatvoru čekajući da ga izruče Hrvatskoj, piše Expres.hr.

U akciji "Spider Web" iz 2011. u aprilu zaplenjeno je 104 kilograma kokaina i uhapšeno sedam ljudi. Kokain je na područje Hrvatske dolazio iz Dominikanske Republike, privatnim mlaznjacima preko Bahama i Francuske, a zatim kopnenim putem – automobilima kroz Austriju i Sloveniju do Hrvatske. Mozak operacije bio je Miroslav Aničić, Hrvat s kanadskim pasošem.

Ključni svedok u predmetu Domald do detalja je opisao je kako je sve kokain stizao u Hrvatsku. Svedok je živeo u Peruu, upoznao mnoge šefove narko-kartela, a i sam je smišljao kako sve može da se dostavi kokain u Hrvatsku.

- U novembru 2005. sam iz Splita, preko Amsterdama i ostrva Boner stigao u Limu. Tu sam stupio u kontakt s Pepeom, čiji mi je broj dao Nikola Ivančić. Reč je o Hoseu Martinu Morenu Pereu, međutim svi ga zovemo Pepe. Teško sam se s njim sporazumevao jer nisam znao španski, a on je znao nešto malo engleskog. Sutradan je stigao i Nikola, koji je hteo da upoznam Limu. On je otišao za nekih 10 dana, a pre toga mi je rekao da probam da nađem nekog pomorca Hrvata i da preko njega pošaljem kokain - pričao je svedok.

Tada je jedva skupio novac za povratak. Ponovo su u Limu otputovali za nekoliko meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading