VODA NA CRNOGORSKOM PRIMORJU ODLIČNOG KVALITETA

Autor:

Svet

28.06.2018

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta duž crnogorskog primorja, koju je Institut za biologiju mora iz Kotora sproveo u periodu od 20. do 24. juna pokazali su da je na 94 odsto kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 6 odsto kupališta bio K2 klase.

RepublikaFoto: Republika
Velika plaža na primorju

Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog kvalitetna, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Na svih 16 kupališta u opštini Ulcinj, i 12 kupališta u opštini Bar voda je bila odličnog kvaliteta K1. Na području opštine Budva, od ukupno 27 kupališta na 1 kupalištu voda je bila K2 klase, dok je na ostalim  plažama voda bila kategorije K1.

U opštini Tivat je na svih 9 kupališta voda bila K1 klase. U Kotoru je, od ukupno 15 kupališta, kvalitet K1 bio na 14 lokacija dok je na 1 lokaciji kvalitet bio klase K2.

Kada je u pitanju kvalitet vode na obali Herceg Novog, analize su pokazale kvalitet K1 na ukupno 17 kupališta, dok je na preostala 4 kupališta voda bila klase K2.

RepublikaFoto: Republika
Herceg Novi

U skladu sa crnogorskim propisima, kao i Direktivom EU o kvalitetu voda za kupanje, Programom je obuhvaćeno praćenje prisustva 2 obavezna mikrobioloških parametara (bakterija Escherichia coli i Intestinalne enterokoke), dok se evidentiraju i prateći fizičko-hemijski parametari kao što su temperatura vazduha, temperatura vode, salinitet, podaci o vremenu i meteo uslovima prilikom uzimanja uzoraka, kao i izvori zagađenja i drugih elemenata koji mogu imati uticaj na kvalitet morske vode prilikom uzimanja uzorka.

Shodno članu 13. Uredbe o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, morske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju, na osnovu obavezujućih mikrobioloških parametara  razvrstavaju se u dvije klase i to: klasa K1-odlične, klasa K2-zadovoljavajuće, dok uzorci čije vrijednosti prelaze propisane granice za ove dvije klase se svrstavaju u grupu Van klase (VK).

RepublikaFoto: youtube.com/Mil Tom
Bar

Javno preduzeće za upravljanjem morskim dobrom Crne Gore prati kvalitet morske vode još od 1996. godine. Na osnovu dosadašnjih podataka zabilježeno je da se kvalitet morske vode poslednjih godina značajno popravio duž cijele obale, čemu je u značajnoj mjeri doprinjela izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i unapređenje kanalazacione infrastrukture u primorskim gradovima.

Rezultati ispitivanja sanitarnog kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.com.

Monitoring kvaliteta se vrši u petnaestodnevnim intervalima od maja do septembra, saopštilo je 

Javno preduzeće za upravljane morskim dobrom Crne Gore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading