ORBAN U NEMILOSTI BRISELA: Pokrenuta peticija protiv Mađarske

Autor: Tanjug

Svet

25.06.2018

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi Komiteta za građanske slobode Evropskog parlamenta izglasali su pokretanje akcije protiv Mađarske. To je učinjeno zbog optužbi da vlada premijera Viktora Orbana krši osnovne vrednosti Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ne osvrće se na pretnje Brisela: Viktor Orban

AP prenosi da je ovaj komitet podržao izveštaj kojim se preporučuje pokretanje "procedure Člana 7" zbog zabrinutosti za nezavisnost sudstva, medijske slobode i oštrog postupanja prema migrantima u Mađarskoj. 

Agencija napominje da i dalje izveštaj mora da ide na glasanje pred kompletan Evropski parlament i dobije podršku kako bi se akcija pokrenula. 

AP navodi da, ukoliko bi se to desilo, Mađarska bi zbog te procedure mogla da izgubi glasačka prava, iako je to vrlo malo moguće zato što bi Poljska, takođe suočena sa Članom 7 koji je protiv nje pokrenula Evropska komisija, verovatno uložila veto prilikom glasanja. 

Evropska komisija objavila je takođe da proučava zakone usvojene prošle nedelje u Mađarskoj, kojima se omogućavaju zatvorske kazne za ljude osuđene zbog pomoći tražiocima azila i zabranjuje beskućništvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading