"Pitanje je da li bi bilo SRPSKE da Koridor nije uspostavljen"

Autor: Agencije

Svet

24.06.2018

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Dugoj Njivi da je operacija "Koridor 92" jedna od najslavnijih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i da je pitanje da li bi bilo Srpske da Koridor nije uspostavljen.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Milorad Dodik

Dodik je podsetio da je operacijom "Koridor 92" spojen istočni i zapadni deo Republike Srpske, koji je značio neophodnu dostavu svih sredstava za život stanovništvu u istočnom delu Srpske.

On je napomenuo da je ta vojna akcija bila motivisana, pre svega, sramnom odlukom Saveta bezbednosti UN koji nije dozvolio da se za bebe u banjalučkom porodilištu dostavi kiseonik, te da je proboj Koridora bio neophodan.

Dodik je izrazio zahvalnost tadašnjem rukovodostvu Republike Srpske i vojnoj komandi koja je donela odluku da bude izvedena ova akcija, te vojnicima.

- Pitanje je da li bi bilo Republike Srpske da Koridor nije uspostavljen, da nije spojen istočni i zapadni deo, a time i Srpska sa Srbijom - rekao je Dodik.

Kod spomen-obeležja na Dugoj Njivi danas je, povodom 26 godina od proboja Koridora, Njegovo preosveštenstvo umirovljeni vladika srednjeevropski Konstantin služio parastos za 413 pripadnika vojske i policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine poginulih u ovoj operaciji.

Vojna operacija "Proboj koridora" trajala je od 14. do 28. juna na prostorima cele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko milion i po stanovnika.

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading