BORISOV ODBIO DA RAZGOVARA SA IVANOVIM, MAKEDONCI BESNI

Autor: Tanjug

Svet

14.06.2018

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka bugarskog premijera Bojka Borisova da odbije susret sa predsednikom Makedonije Ðorđem Ivanovim zato što se on protivi dogovora Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske reublike u delu makedonske javnosti je doživljen kao diplomatski skandal bez presedana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bojko Borisov

Ivanov se od danas nalazi u poseti Sofiji, a za sutra je bio planiran sastanak sa Borisovim i ministarskom spoljnih oslova bugarske Zaharievom, ali su ti sastanci otkazani jer premijer Bugarske, koja predsedava EU u prvoj polovini ove godine, ne slaže se sa odlukom Ivanova da ne potpiše sporazum o novom imenu Makedonije.

- Predsednik Ðorđe Ivanov savršeno dobro zna da Bugarska najviše želi da se Makedonija pridruži EU i NATO-u i da doživi prosperitet, rekao je Borisov u jednoj od mnogobrojnih današnjih izjava, nakon što je odlučio da odbije da razgovara sa makedonskim predsednikom - rekao je Borisov i pojasnio:

- Kada je u makedonskom parlamentu dogodilo nasilje (aprila prošle godine) , prvi sam nazvao predsednika Ivanova, premijera Zorana Zaeva i Nikolu Gruevskog. Učinio sam sve što sam mogao da pomognem u rešavanju problema mirno - rekao je Borisov novinarima, prenela je agencija Fokus.

On je dodao da se prema Ivanovu uvek ponašao sa velikim poštovanjem, ali da sada ne želi da se meša u rad makedonskih institucija kada je reč o sporu sa Grčkom.

Borisov je dodao da je ovaj spor blokirao Makedoniju decenijama.

Ivanov je ranije danas na konferenciji za novinare nakon razgovora sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom rekao da je Borisov odabrao stranu a da nije shvatio glavni cilj svog predsedavanja Unijom.

Radev, međutim, rekao da Bugarska treba da razgovara ne samo sa vladom, već i sa predsednikom države, parlamentom i predstavnicima opozicije u Makedoniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading