OVO NIJE ZAPAMĆENO U POSLEDNJIH 100 GODINA: Ceo Jadran u crvenom, MORE NIKAD TOPLIJE

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.06.2018

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko se ovih dana kupao u Jadranskom moru, a to je činio i prethodnih godina u isto vreme, verovatno se iznenadio jer je temperatura vode bila veoma prijatna, a prema proceni stručnjaka ona je najtoplija u poslednjih 100 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
U Splitu i Puli temperatura mora bila 26 stepeni

Površinske temperature mora trenutno su oko tri do četiri stepena Celzijusa više u odnosu na prosek za prvu polovinu juna, pa je tako u Splitu i Puli temperatura mora bila 26 stepeni, prenosi Index.hr.

Od 2008. do 2015. prosečna temperatura površinskog sloja Jadrana porasla je za 1,25 stepeni, a taj trend ubrzanog zagrevanja ne prestaje.

Ivica Vilibić iz splitske Laboratorije za fiziku mora Instituta za okeanografiju i ribarstvo kaže da je intenzivno zagrevanje mora posledica izuzetno visokih temperatura vazduha koje su kontinuirano visoke već dva meseca, od sredine aprila.

- Uz to, u ovom razdoblju nije bilo izraženijih epizoda bure, koja inače uzrokuje uzdizanje hladnijeg mora iz dubljih slojeva i mešanje mora uz našu obalu. Možemo reći da su temperature u ovom delu godine najviše u poslednjih stotinak godina - rekao je Vilibić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading