IMOVINA SPC NA METI NVO: Otimaju i Ostrog od naroda!

Autor: novosti.rs

Svet

05.06.2018

07:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 7.000 potpisa sakupila je nevladina organizacija "Amanet" u okviru peticije za ukidanje vlasništva SPC nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori.

Foto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski
Ostrog

To je dovoljan broj da projekat uđe u skupštinsku proceduru, o kome će se izjasniti poslanici vladajuće većine - DPS, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, koalicija "Albanci odlučno" - dok su u opoziciji - Demokratski front, Ujedinjena Crna Gora, SDP, Demos i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Traži se, istovremeno, i vraćanje u vlasništvo države svih crkava i manastira koje su sagrađene u Crnoj Gori do 1. decembra 1918, nakon čega su, kako tvrde u "Amanetu", "otete i upisane kao vlasništvo Beogradske patrijaršije".

- Prikupili smo 6.860 potpisa, ali tek su stigli potpisi iz dijaspore, tako da će taj broj preći i 7.300 - kazala je na konferenciji za novinare Ana Vukotić, reditelj.

- Sa velikom odgovornošću prema građanima smo odlučili da ne predajemo potpise dok ne sačinimo pravni dokument koji mora da ide uz peticiju, a koji će garantovati da će ova inicijativa postići svoj cilj - a to je da ispunimo amanet, vraćanje imovine SPC u vlasništvo države. Dakle, nije nam cilj da imovina ode iz vlasništva jedne crkve u drugu, odnosno iz SPC u vlasništvo CPC, već da se imovina vrati u vlasništvo države.

Istovremeno, iz Mitropolije crnogorsko-primorske poručuju da se ovakvim delovanjem "daje veštačko disanje projektu stvaranja Crnogorske pravoslavne crkve koji je propao".

- Posle farse od skupljanja elektronskih potpisa i više medijskih nastupa u vidu performansa još se ne može znati kako ta družina misli da izvede svoj naum otimanja crkvene imovine - kaže protojerej stavrofor Velibor Džomić.

- Prvo su pompezno najavljivali da će tražiti brisanje svih upisa u katastru, a to znači da su hteli da svim građanima ponište pravosnažna rešenja o njihovom pravu svojine na kućama i zemljištu, a sve sa ciljem da bi poništili i pravosnažna rešenja kojim su utvrđena svojinska prava Crkve nad crkvama, manastirima i crkvenom imovinom. Onda su ih demantovali iz Uprave za nekretnine Crne Gore.

Džomić dodaje da se "ozbiljnost inicijative" najbolje vidi u tome što su se među potpisnicima našli čak i Maks Luburić i Ante Pavelić.

- U pitanju je želja za medijskim reklamiranjem i uznemiravanjem javnosti, jer je projekat tzv. CPC doživeo fijasko i sada mu se daje "veštačko disanje". O svemu dovoljno govori činjenica da ni posle više meseci delovanja te družine još ne postoji jasno formulisan stav. Ni njima ništa nije jasno osim želje da unesu nemir u Crnu Goru - kaže Džomić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
flamantes

25.10.2018 14:19

Ništa se ne otima nego vraća pravom vlasniku, narodu Crne Gore.

flamantes

27.10.2018 16:18

Pa SPC je otela imovinu Crnogorcima