Spremite se za nesvakidašnje nevreme: KRVAVA KIŠA STIŽE NA BALKAN!

Autor: 24sata.hr

Svet

30.05.2018

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio je da ove nedelje postoji mogućnost za tzv. blatnjavu kišu u toj zemlji. Padavine se prvenstveno očekuju u Hrvatskoj, a nije isključeno da do kraja sledeće nedelje blatnjava kiša počne da pada i u drugim delovima regiona.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatnjava kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša.

- Blatnjava kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sistem koji sadrži dosta vlage, ciklon polje ili i izraženi frontalni sistem, a u višim slojevima atmosfere (od 5.000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje. U takvim situacijama čestice peska iz severne Afrike, odnosno područja Sahare dospevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sisteme, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pesak zbog čega je obojena. Valja napomenuti da kiša može dodatno da bude prljava drugim česticama u atmosferi - objavio je DHMZ.

U Evropi blatnjave kiše najčešće su na području Pirinejskog i Apeninskog poluostrva, te na području Grčke gde se ona češće pojavljuje upravo zbog blizine severne Afrike i mogućnosti obogaćivanja vazduha vlagom prilikom prelaska Sredozemnog mora. Meteorološka služba Španije i Univerzitet u Atini izdaju i prognoze koncentracije prašine u atmosferi.

- Blatnjava kiša nije opasna vremenska pojava te se po pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njenu pojavu ne sadrži ni opšta vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost - navodi DHMZ u svojoj objavi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading