U Hrvatskoj VLADA STRAH od EPIDEMIJE MALIH BOGINJA!

Autor: Tanjug

Svet

29.05.2018

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je u Dubrovniku hospitalizovan pacijent za kojeg se sumnja da je zaražen malim boginjama, u Hrvatskoj se širi strah od epidemije, ali i postavlja pitanje zašto je porastao broj nevakcinisane dece, koji je u Dubrovniku u prošloj godini iznosio čak 60 odsto, dok je taj procenat u Dubrovačko neretvanskoj županiji 45 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako prenose hrvatski mediji, pitanje vremena kada će i u Hrvatskoj izbiti epidemija, koja je, podsećaju, u Srbiji ove godine odnela petnaestak života.

Epidemiolozi kažu da samo pukim slučajem na jugu Hrvatske još nije izbila epidemija s obzirom na procenat nevakcinisane dece, kao i da je nejasno šta se događa na tom području i zašto je baš u toj oblasti tako visok procenat nevakcinisanih.

Generalno, prenela je Aldžazira Balkans, razlog porastu broja nevakcinisane dece krije se u sve izraženijem nepoverenju roditelja prema vakcinama i uverenju da ona izazivaju fatalne posledice po zdravlje.

Mnogi od njih sve više se oslanjaju na neproverene informacije pa i dezinformacije u medijima i na internetu, a sve manje verujući lekarima i stručnim službama.

Pritom, dodaje se, nema još čvrstog objašnjenja zašto je u Hrvatskoj antivakcinacijski trend najizraženiji baš na području Dubrovnika i Splita.

Bernard Kaić, šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nedavno je izneo podatak da u poslednjih pet generacija dece predškolske dobi (od 2012. do 2017. godine) čak 15.881 nije vakcinisano protiv malih boginja, rubeola i zaušaka. 

Reč je o čak osam posto predškolske dece, pa Kaića čudi što u Hrvatskoj već nije zavladala epidemija boginja. 

Trenutno stanje on ocenjuje "epidemiološki povoljnim, ali potencijalno nesigurnim".


- Povoljno je zato što smo eliminisali neke bolesti protiv kojih se vakciniše, a učestalost ostalih znatno smanjili, dok je potencijalno nesigurno zbog toga što pad vakcinisanih obuhvata preti povratkom eliminiranih bolesti i javljanjem epidemija onih koje sada držimo pod kontrolom - kazao je Kaić za Aldžaziru.

Na pitanje može li se predvideti situacija u slučaju izbijanja epidemije, jesu li vakcinisana deca sigurna i šta je s rođenima pre 1968. godine kada je cvakcinisanje protiv boginja postalo obvezno, vodeći hrvatski epidemiolog kaže da to zavisi od više faktora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading