URANIJUMSKI ODMOR: Nova hit ponuda na Crnogorskom primorju

Svet

23.05.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hit ponuda ovog leta u Crnoj Gori mogla bi da bude - "uranijumski odmor"! Naime, najluksuzniji hotelski kompleks na Crnogorskom primorju niče na poluostrvu Luštica, koje je 1999. NATO zasuo osiromašenim uranijumom. Kompleks vredi više od milijardu evra i, iako ga punih 19 godina zapljuskuju talasi sa radioaktivnim česticama, reklamira se kao "projekat koji nudi život u oazi netaknute crnogorske prirode, gde će se disati punim plućima".

poluostrvo Luštice u Crnoj Gori 

NIJE SVE OČIŠĆENO

Podsetimo, na rtu Arza je, prema podacima Centra za eko-toksikološka ispitivanja (CETI), posle NATO bombardovanja evidentirano 87,9 kilograma osiromašenog uranijuma, a radioaktivnost je bila uvećana 350 puta. Kasnije je 90 odsto uranijumskog materijala uklonjeno, ali se devet kilograma i dalje nalazi na poluostrvu.

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Koča Pavlović kaže da je godinama odlazio na Lušticu i da to možda ima veze što je oboleo od leukemije.

Godinama sam odlazio na Lušticu, a onda sam oboleo od leukemije

Koča Pavlović, poslanik DF u Skupštini Crne Gore

- Neshvatljivo je da država dozvoli da se na mestu koje okružuje more puno osiromašenog uranijuma gradi luksuzni kompleks za turiste. Znamo da se iza prodaje tih stanova krije privatni interes. Tamo sam provodio mnogo vremena, a nedavno sam oboleo od leukemije. Tamo mogu ponovo da odem tek ako država uposli stručnjake da poluostrvo očiste od radioaktivnog otpada - kaže Pavlović za Srpski telegraf i napominje da su bombe koje NATO nije iskoristio na kopnu bačene u more.

ZLOČIN

Toksikolog dr Radomir Kovačević, koji je učestvovao u prvoj dekontaminaciji, smatra da je bombardovanje Luštice neopisiv zločin!

- Bio sam tamo 2001, kada je počela dekontaminacija, čistili smo teren od februara do juna. Tamo je bačeno 400 projektila, a mi smo našli 103. Kasnije su crnogorski stručnjaci pronašli još. Mi smo imali zaštitna odela, ali ljudi koji su radili u toj oblasti nisu i, kada sam ih pregledao, rezultati su bili užasni. Jedan od njih je nedavno umro od limfoma - kaže dr Kovačević i dodaje da je i u moru ostalo radioaktivnog materijala jer tada nije bilo ronilačke opreme za stručnjake koji bi očistili teren.

400

projektila bačeno je na poluostrvo Lušticu 1999.

Međutim, i pored toga, kompleks "Luštica bej", koji gradi egipatska kompanija "Oraskom development holding", prostiraće se na oko 2,2 miliona kvadrata. U luksuznom "uranijumskom letovalištu" cena kvadrata dostiže 4.000 evra, a biće više od 1.000 stanova, 500 kuća i vila.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading