ERDOGANU SRBIJA MILIJA: OVOM IZJAVOM RAZOČARAO BIH!

Autor:

Svet

20.05.2018

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održaće danas u Sarajevu predizborni skup AK partije. Međutim mnogi nisu oduševljeni njegovim izjavama, pogotovo kada se u njima spominje Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Erdoganu je Srbija ipak milija

Sve više se u BiH mogu čuti komentari kako Republika Turska samo politički podržava zemlju, dok novac direktno investira u susednu Republiku Srbiju, piše "Klix".

Brojni državljani Bosne i Hercegovine smatraju kako BiH nema nikakve direktne koristi od političke podrške Turske, odnosno da niko u zemlji ne živi bolje jer zvanična Ankara podržava teritorijalni integritet i suverenitet.

Turski predsednik, piše portal, razočarao je deo državljana BiH koji veruju u mit kako je BiH najvažnija zemlja Turskoj na Balkanu izjavom da je to ipak Srbija.

Erdogan je rekao i da je trgovinska razmena Turske i Srbije u prošloj godini iznosila više od milijardu dolara te da je trenutni cilj povećanje na dve milijarde dolara.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH (CBBH), u periodu od maja 1994. do decembra 2016. godine, investicije iz Republike Turske u BiH iznosile 389,5 miliona KM (199,1 milion evra). Turska se nalazi na jedanaestom mestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH s učešćem od 3 posto u ukupnim investicijama u BiH.

- Prema ukupnim iznosima ili Stanju tokova direktnih stranih investicija, zaključno s decembrom 2016. godine, zemlje koje su najviše investirale u BiH su Austrija, Hrvatska i Srbija. I pored evidentiranog povećanja investicija s Bliskog istoka, najznačajniji investitori u BiH su zemlje Evrope - navodi sajt "Klix".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading