Savet Evrope upozorava: SRBI SU PONOVO NA METI U HRVATSKOJ!

Autor: novosti.rs

Svet

16.05.2018

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, istakla je u svom najnovijem, juče objavljenom izveštaju, Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope (EKRI), izrazivši duboku zabrinutost zbog porasta nacionalizma u Hrvatskoj, naročito kod mladih, koji, kako se ističe, često ima oblik hvaljenja ustaškog fašističkog režima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GRIZELJ
Foto: Ilustracija

U izveštaju se naglašavaju fizički napadi protiv Srba, LGBT osoba i Roma i njihove imovine. Kritikuje se neodgovarajući odgovor hrvatskih vlasti na sve veću netrpeljivost, uz zaključak da se zakonodavnostvo protiv govora mržnje i nasilja motivisanog mržnjom retko primenjuje, pišu Večernje novosti.

Rasistički grafiti, sa nacističkim i ustaškim simbolima kojima su česta meta pripadnici srpske manjine, jedan su od prevladavajućih oblika govora mržnje u javnom sektoru. Navode se neke od tipičnih poruka kao što su "Ubij Srbina" i "Srbe na vrbe", kao "još uvek uobičajena pojava na ulicama gotovo svih hrvatskih gradova". Ističe se i upotreba ustaškog pozdrava "za dom spremni", za koji se pojašnjava da se smatra ekvivalentom nacističkog pozdrava "zig hajl".

Primećuje se i da su na društvenim mrežama uobičajeni anonimni zapaljujući komentari protiv Srba, LGBT osoba i izbeglica. Sportski događaji su i dalje forumi za ponavljanje incidenata govora mržnje s izrazom nostalgije za ustaškim režimom.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Ukazuje se na povećanje nasilja protiv pripadnika srpske manjine od 2012. godine. Nasilni incidenti najuobičajeniji su u područjima gde živi većina Srba povratnika. Navodi se podatak SNV da je u 2016. godini zabeležen 331 slučaj etnički motivisanog nasilja, pretnji i govora mržnje protiv Srba, u osnosu na 189 zabeleženih 2015.

Kritike Hrvatskoj dolaze samo nekoliko dana pre nego će Zagreb, u petak, preuzeti predsedavanje Savetom Evrope za sledećih šest meseci. Ovo je inače prvi put da jedna evropska institucija ovog ranga otvoreno kritikuje sadašnju hrvatsku vlast koja je dopustila porast ekstremizma i toleriše napade na manjinske zajednice.

Do sada su institucije najčešće zatvarale oči i tolerisale pojavu rasizma i agresivnog nacionalizma koji je eskalirao ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju. Kako je Hrvatska među ciljevima predsedavanja Savetu Evrope najavila i povećanu brigu za nacionalne manjine, ovo upozorenje dolazi u veoma neugodnom trenutku za hrvatsku vlast, jer očigledno da i sam Savet ne smatra da je urađeno dovoljno da se nacionalne manjine, pre svega Srbi u Hrvatskoj, osećaju bezbednim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading