EVRI OD DROGE PREPLAVILI ALBANIJU: Sad je jasno zbog čega jača albanska valuta

Autor:

Svet

13.05.2018

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albaniju su sa prostora čitave Evrope preplavili evri od prodaje droge, čime su oni završili i u bankama te mafijaške zemlje, a što je dovelo do enormnog jačanja domaće valute lek. To je otkrio holandsko-albanski novinar Vincent Trist, koji je na Tviteru podelio status o svom saznanju šta se u proteklom periodu dogodilo i dovelo do izuzetnog slabljenja evra u odnosu na lek.

Niko mu ništa ne može: Edi Rama

- Razgovarao sam s dvojicom zvaničnika koji rade u banci Albanije: Razlog zašto je lek toliko ojačao ovih dana jeste zbog toga što je ogromna količina kriminalnog novca - najverovatnije od trgovine drogom - zamenjena iz evra u albanski lek - napisao je Trist.

Njegove reči ubrzo je potvrdila i poslanica albanske opozicione Demokratske stranke Jorida Tabaku, koja je upozorila čelne institucije svoje zemlje da se ne raduju previše jer je devalvacija evra dovela u pitanje efikasnost albanskog biznisa.

- Slabljenje evra nije produkt ekonomskog rasta, već dolazak prljavog novca od prodaje droge. Vlada već mesecima pokušava da nam zamaže oči pričama kako uspevamo i rastemo u svakom pogledu, a istina je drugačija. Naš ekonomski rast nije ni blizu toga da utiče na vrednost evra. Prljavi novac od droge šteti poštenim biznismenima, fiktivno devalvira evro i stavlja Albaniju na čelnu poziciju među koruimpiranim i mafijaškim zemljama - rekla je Jorida Tabaku, dok ekonomski stručnjaci objašnjavaju da ulaskom velike količine neke strane valute u zemlju dolazi do smanjene potražnje za njom, a porasta za domaćom, čime i ona dobija na vrednosti.

Jorida Tabaku: Slabljenje evra nije produkt ekonomskog rasta, već dolazak prljavog novca od prodaje droge

Inače, prema izveštaju američkog Stejt departmenta za 2017, koji je objavljen krajem aprila ove godine, konstatuje se da je Albanija i dalje vodeća zemlja u svetu kada je u pitanju pranje para, a da je glavni izvor takozvanog prljavog novca trgovina drogom, utaja poreza, krijumčarenje i trgovina ljudima.

- Izgradnja, naročito u priobalnim područjima, poslovnih projekata i kockanje najpopularnije su metode pranja novca u Albaniji - navodi se u izveštaju.

Zanimljivo je da je i sam albanski premijer Edi Rama više puta dovođen u vezu s mnogim sumnjivim poslovima, međutim, on nikada zbog toga ni pred kim nije morao da odgovara, posebno ne pred evropskim zvaničnicima.

Drže glavne puteve narkotika
- oko 75 odsto svetskog tržišta narkoticima nalazi se u rukama albanske mafije
- procena je da dileri iz te zemlje mesečno prokrijumčare od četiri do šest tona heroina
- njegova vrednost na godišnjem nivou je dve milijarde dolara
- albanski mediji su pre dve godine tvrdili da u njihovoj državi postoje dva tajna aerodroma sa kojih se marihuana prevozi do Italije
- navodno postoje četiri najjača mafijaška klana iz Albanije kojima rukovode porodice Kula, Abazi, Borici i Brokaj
- prošle godine je objavljeno da je Albanija zemlja sa najjeftinijom drogom i najvećim potencijalom korisnika u regionu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading