DODIK: Jasenovac je mesto tužnog i kobnog sećanja za Srbe!

Autor:

Svet

15.04.2018

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su Donja Gradina i Jasenovac mesta tužnog i kobnog sećanja za Srbe na kojema su utihnuli životi mnogih njihovih sunarodnika i predaka.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik o genocidu nad Srbima

Dodik je naglasio da je to nemoguće zaboraviti, pa i oprostiti, bez obzira što to propagira pravoslavna vera.

- Strašan je način na koji su ubijana deca, žene i starci Srbi i nema oprosta za one koji su to činili - rekao je Dodik novinarima nakon centralnog obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je poručio da Republika Srpska i Srbija zajedno obeležavaju značajne istorijske datume, te da sa ovog mesta šalju poruku mira.

- Srbija, kao najvažnija zemlja u regionu za stabilnost i mir, zajedno sa Republikom Srpskom jasno poručuje da nam je potrebno daleko više odnosa i mira među ljudima, narodima i državama u svetu koji je u velikom neredu - rekao je Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug

On je dodao da Srpska i Srbija pozivaju na mir, saradnju i miran i slobodan život svih naroda.

Dodik je istakao da Republika Srpska i Srbija danas obeležavaju stradanje više od 500.000 Srba i nekoliko desetina hiljada Jevreja i Roma i ostalih koji su mislili različito od Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

- Taj projekat je bio usmeren ka uništavanju Srba, to je sistemski i državni projekat hrvatskog naroda tog vremena oličen u NDH - istakao je Dodik.

On je podsetio da je o ovim stradanjima nije govorilo u vreme komunizma, da nisu bila održavani pomeni i sećanja, ali da danas to zajedno čine Srpska i Srbija.

Dodik je naveo da je u Donjoj Gradini koncentrisana velika bol, i da ovo mesto traži da se o tome govori, jer je obim i način stradanja nepojmljiv.

- Ovo je jedino mesto gde je postojao logor za decu gde je 35.000 srpske dece stradalo - podsetio je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading