"NEMA TOLERANCIJE ZA USTAŠE, PAVELIĆ JE MASOVNI UBICA"

Autor: Republika

Svet

10.04.2018

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

N- ema tolerancije za ustaše, nema tolerancije za te masovne ubice, a Ante Pavelić je jedan od najvećih masovnih ubica u Drugom svetskom ratu, on nije junak i nije ponosno pobegao u Argentinu da bi ostao lojalan domovini - poručio je direktor izraelskog Centra "Simon Vizental" i čuveni lovac na zločince Efraim Zurof.

Foto: wikimedia/ Ante Pavelić
Ante Pavelić

Svaka izjava poput one vladinog Saveta za suočavanje sa prošlošću koja može da ostavi utisak da su "ustaše možda učinile neke loše stvari, ali oni nisu toliko loši, oni su junaci, patriote i trebalo bi slediti njihov primer" potpuni je apsurd, upozorio je Zurof u izjavi za riječki "Novi list".

Upitan da komentariše to što predstavnici jevrejske zajednice u Hrvatskoj najavljuju da ni ove godine, treći put zaredom, neće učestvovati na komemoraciji u Jasenovcu, Zurof kaže da se slaže sa njima.

- Oni su sto posto u pravu i treba i dalje tako da rade sve dok osećaju da se vlada ne bori zadovoljavajuće protiv ustašonostalgije i dok su njene reakcije neodređene - naveo je Zurof.

Komentarišući izveštaj koji je vladi podnelo Veće za suočavanjem s posledicama nedemokratskih režima, Zurof kaže da je to kao da se jedan kolač želi pojesti dva puta — učiniti nešto i nešto što je suprotno tome.

Upitan kako gleda na vladu i njeno ponašanje u slučaju jasenovačke ploče, na kojoj je bio uklesan grb HOS-a sa ustaškim pokličom "za dom spremni", te da li se seća slučaja kada je pre 14 godina tadašnji premijer Ivo Sanader u roku od 24 sata uklonio spomen-ploču Milu Budaku, Zurof podseća da je i Centar "Simon Vizental" tražio da se preiminuje ulica koja je po Milu Budaku nazvana u Splitu.

- I to je promenjeno, bilo je to kasnih devedesetih - rekao je.

Prema njegovim rečima, dva su načina suočavanja s problemom.

- Jedan je s vrha, dolazi od vlasti, a drugi je obrazovanjem, što je dugotrajnije, ali je dublje i efikasnije. Ali treba koristiti oba načina i to zajedno. Ako predsednica Hrvatske pozira s ustaškom zastavom u Kanadi, što bi mi trebalo o tome da mislimo. Šta će prosečna osoba u Splitu, Zadru, Zagrebu misliti o toj ustaškoj zastavi ako predsednica s njome pozira, pa, ako se ona slika s njom, mora da je to u redu, biće da su oni junaci, patrioti - precizan je Zurof.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading