U CG PONESTALO VAKCINA: Podgoričanima kasni isporuka zbog snega!

Autor: Agencije, Republika

Svet

24.03.2018

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U podgoričkom Domu zdravlja nema MMR vakcine protiv malih boginja, rubeole i zaušaka, kao ni vakcine "euvaks", koja služi kao zaštita od hepatitisa B, a nadležni u Ministarstvu zdravlja tvrde da nema mesta panici, te da će vakcina uskoro stići.

Alarmantno u regionu!

Do deficita MMR vakcine je, kako kažu, došlo jer je poslednjih meseci vakcinisan veliki broj dece zbog straha od epidemije malih boginja, koja je zahvatila region, dok je vakcina protiv hepatitisa B deficitarana zbog procedure ispitivanja.

U resornom ministarstvu kažu da je u domovima zdravlja u Crnoj Gori optimalna snabdevenost vakcinama, te da trenutni nedostatak vakcina u Podgorici rešavaju redistribucijom iz drugih domova zdravlja u zemlji.

"Kontingent sa isporukom novih količina vakcina iz Belgije krenuo je prema Crnoj Gori, ali se zbog otežanih vremenskih uslova sa kojima se suočava cela Evropa očekuje naredne sedmice", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

U Crnoj Gori u proteklih sedam dana zabeleženo je 13 novih slučajeva oboljevanja od malih boginja.

Kako je ranije saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, od početka godine do 20. marta registrovano je 29 obolelih, od kojih je njih 17 virusu bilo izloženo tokom boravka u inostranstvu ili je povezan sa uvozom virusa, dok se šest osoba zarazilo na teritoriji Crne Gore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading