DODIK ZAMERIO IVANIĆU, EVO ZBOG ČEGA

Autor: Tanjug

Svet

23.03.2018

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik RS Milorad Dodik uputio je danas pismo članu Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću u kojem je izrazio oštro protivljenje načinu na koji je usvojena Strategija spoljne politike BiH za period 2018 -2023. i pozvao ga da povuče svoju saglasnost sa ovog dokumenta, koji je već činom objavljivanja, kako se navodi, naneo nemerljivu štetu Republici Srpskoj.

RepublikaFoto: Tanjug
Zamerio Ivaniću: Milorad Dodik

- Izražavam svoje oštro protivljenje načinu na koji ste, mimo konsultacija sa institucijama Republike Srpske, praktično samostalno, usvojili jedan od najvažnijih akata koje donosi Predsedništvo BiH, a reč je o Strategiji spoljne politike BiH za period 2018 - 2023 - naveo je Dodik u pismu, prenosi RTRS.

On je dodao da smatra da dokument ove važnosti nije smeo biti usvojen bez prethodne javne rasprave u odgovarajucim institucijama u Republici Srpskoj.

- Time ste na najgrublji način omalovažili međunarodni kapacitet Republike Srpske, garantovan i Dejtonskim mirovnim sporazumom - naveo je Dodik u pismu Ivaniću.

Dodik je u pismu podsetio da je zaključkom sa sednice Predsedništva BiH, od 23. avgusta 2017. godine zadužena radna grupa za izradu Strategije spoljne politike BiH.

- Zbog čega institucije Republike Srpske, za praktično godinu i po, nisu bile u prilici da učestvuju u izradi ovog dokumenta, pitanje je na koje Vi i Vaš ministar inostranih poslova dugujete odgovor javnosti Republike Srpske - napisao je Dodik.

RepublikaFoto: youtube.com/Sanela Prašović Gadžo
Nije se konsultovao sa institucijama Srpske: Mladen Ivanić


On je naveo da "poslednji dokument koji se ticao pravaca spoljne politike BiH usvojen je 2003. godine, s tim da je njegovom usvajanju prethodila jednogodišnja javna rasprava unutar BiH, odnosno Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta".

U pismu se podseća da je tek nakon obavljenih javnih rasprava, Predsedništvo BiH usvojilo taj akt, koji je prethodno usaglašen na svim nivoima vlasti u BiH.

Dodik je upitao Ivanića da li je pre nego što je glasao za ovaj dokument razmislio da navedeni stav iz Strategije sugeriše i usvajanje sankcija Ruskoj Federaciji, sa kojom Republika Srpska ostvaruje značajnu privrednu saradnju.


- Vidljivo je da ste glasanjem za pomenutu Strategiju pokušali da van snage stavite Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prihvatajući odredbe o NATO integracijama BiH. Smatram krajnje neodgovornim da ste na isteku svog mandata usvojili jedan tako važan dokument, čime praktično svoju neodgovornost i neozbiljnost ostavljate u nasljede članu Predsedništva iz Republike Srpske koji će vas zameniti - naglasio je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading