MOSKVA UPOZORILA NA KRVAVI PLAN: NATO preko Zaeva pravi haos na Balkanu

Autor: M. SAMOJLOVIĆ

Svet

20.03.2018

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je upozorila Makedoniju da NATO i Amerikanci preko njih hoće da izazovu haos na Balkanu.

RepublikaFoto: Tanjug
NATO igrač: Zoran Zaev

U Moskvi su se sastali zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško i makedonski ambasador Goce Karajanov, a sa tog sastanka je saopšteno da je Rusija upozorila Makedoniju na negativne posledice njenog pristupanja NATO, pre svega po regionalnu bezbednost i bilateralne odnose.

- Strane dele stav o situaciji u regionu Balkana. Ruska strana naglašava da bi planovi uključivanja Republike Makedonije u NATO mogli da imaju negativne efekte na regionalnu bezbednost i bilateralne odnose - navodi se u saopštenju.

Lazanski: Makedonci će ući u NATO, tu opomena Rusije ne može ništa da promeni

Suština ruskog upozorenja, kako ocenjuju analitičari i diplomate, svodi se na to da će NATO i Vašington pokušati da isforsiraju i maksimalno ubrzaju ulazak Makedonije u alijansu, bez obzira na raspoloženje među građanima. Krajnji cilj takvih poteza, kao i niza sličnih, jeste da se izazove nova nestabilnost u regionu, a to, kako smatraju u Moskvi, može da bude fitilj koji će potpaliti balkansko bure baruta.

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da je Rusija s pravom upozorila Makedoniju i savetovala toj zemlji da po pitanju ulaska u NATO ne zanemari volju građana.

- Jasno je da ulazak u NATO nije po volji građana Makedonije i da to nikada ne bi izabrali, pa će Zapad insistirati da se narod ne pita. Biće isto kao sa Crnom Gorom, odluka bez referenduma - smatra Anđelković i dodaje da sve tenzije u regionu koriste samo jednoj, zapadnoj strani.

Anđelković: NATO nije po volji građana Makedonije, pa će Zapad tražiti da se narod ne pita

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da je ulazak Makedonije u NATO gotova stvar i da će alijansa sada krenuti u pohod na RS.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Makedonija se pod vladom Zaeva odrekla mnogo čega, identiteta, imena, nacionalnosti koju su joj Srbi darovali posle dva svetska rata. Neće biti čudo ni da se sada ogluše o dobronamernu rusku poruku. Tamo je problem što predsednik Ivanov misli na jedan način, dok Zaev radi suprotno, zbog čega su ga i doveli na to mesto - kaže Galijašević, objašnjavajući da SAD žure da uvedu Makedoniju u NATO da bi na taj način ojačale svoje južno krilo i uspostavile koridor od Makedonije preko Kosova, Hrvatske i Slovenije, pa dalje na zapad.

Galijašević: Oni sigurno ulaze u alijansu, Rusija ne može ništa da promeni

Miroslav Lazanski smatra da opomena Rusije ne može ništa da promeni i da je ulazak Makedonije u NATO sigurna stvar.

- Nema šanse da se taj proces zaustavi - siguran je Lazanski. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading