KAKO ĆE OVO PODNETI? Homoseksualci u Crnoj Gori hoće pred matičara

Autor: Novosti, Republika

Svet

08.03.2018

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na putu ka Evropskoj uniji Crna Gora će morati da usvoji Zakon o registrovanom partnerstvu (istopolni brakovi) na kome radi već više od dve godine. Priča koja je ne tako davno bila nezamisliva u Crnoj Gori postala je aktuelna nakon povorke ponosa koja je održana novembra 2015. godine u Podgorici, kada je LGBT zajednica zatražila usvajanje ovakvog zakona.

RepublikaFoto: pixabay.com

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava "Novostima" je nezvanično rečeno da budući zakonski akt treba primeniti uslovima koji vladaju u Crnoj Gori, ne zanemarujući iskustva Danske, Holandije i Francuske. Saznajemo da je u donošenju ovog zakona formirana radna grupa koja će svoj predlog uputiti Vladi, a ona Skupštini Crne Gore.

U "Analazi modela zakona o registrovanom partnerstvu", koju je u decembru 2015. pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, navedene su sve evropske države koje su donele ovakve zakone.

U svim tim državama počinjalo se sa ozakonjenjem takozvanog registrovanog partnerstva osoba istog pola, a nastavljeno sa pretvaranjem partnerstva u bračnu zajednicu.

U nekim državama je kao treći korak propisivana zakonska mogućnost za usvajanje dece jednopolnih partnera.

U LGBT zajednici očekuju da se zakon o registrovanom partnerstvu usvoji što pre, jer "može unaprediti kvalitet života LGBT osoba u Crnoj Gori". Liberalna partija, kao deo vladajuće većine, prva je pokazala spremnost da pomogne u izradi ovog zakona i pokrene proceduru u državnom parlamentu.

Pre nekoliko godina dva đetića rešila su da svoju vezu "overe" pred matičarem u Podgorici, ali kako Zakon o registrovanom partnerstvu nije usvojen, uplovaljavanje u bračnu luku morali su da odlože.

Na "ludi kamen" stali su u Sloveniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading