SLOVENCI SE UZJOGUNILI: Tužićemo Hrvatsku sudu Evropske unije!

Autor: Tanjug

Svet

15.02.2018

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da je sprovođenje arbitražne presude o granici s Hrvatskom pravno, a ne političko pitanje, kako to prikazuje predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i da će Slovenija zbog neizvršavanja odluke uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU u Luksemburgu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karl Erjavec

- Ne radi se o političkom pitanju, kako bi to hteo prikazati Junker, nego o pitanju prava - kazao je Erjavec u sredu za Slovenačku televiziju, reagujući na Junkerove izjave koje je ranije tokom dana izneo u Briselu.

Govoreći o graničnom pitanju između Hrvatske i Slovenije, Junker je na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kazao da u tom sporu Komisija ne kaže da je u pravu jedna ili druga strana, nego da je tu "da pomogne".

- Želimo pomoći u rešavanju toga i mislim da ćemo i moći to da učinimo - rekao je Junker posle sastanka s Plenkovićem.

Hrvatski je premijer tom prilikom ponovio da nije realna opcija da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu, te da je realno razgovarati kako postići dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji, pri čemu je podsetio da je slovenačkoj strani Hrvatska već predstavila određene zamisli o tome i da je to "odličan temelj za dogovor".

Slovenačka vlada više je puta u zadnje vreme ponovila da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o sprovođennju arbitražne presude, a Erjavec je i danas, nezadovoljan "neutralnim" tonom Junkera od kojeg Slovenija očekuje veći angažman na primeni arbitražne odluke, najavio da će Slovenija zbog nepoštovanja arbitražne presude Hrvatsku tužiti sudu Evropske unije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading