Nimicov predlog kompromisnog imena: "Republika GornjaMakedonija"

Autor: politika.rs

Svet

01.02.2018

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonsko-grčki spor oko imena podignut je na premijerski nivo nakon susreta Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, predsednika izvršne vlasti Grčke i Makedonije, u Davosu. Premijeri su se dogovorili da se pod njihovim pokroviteljstvom, a posredstvom ministara inostranih poslova njiovih zemalja, nastave razgovori sa izaslanikom UN Metjuom Nimicom.

RepublikaFoto: Tanjug
Skoplje

U Njujorku, 18. januara Metju Nimic je predao predlog za rešenje makedonsko-grčkog spora opunomoćenim ambasadorima ove dve zemlje. Iz Nimicovog paketa najizvesnije je da će u nazivu Republike Makedonije ostati reč Makedonija, što je Nimic javno obrazložio rekavši da je više od sto država ovu zemlju priznalo kao Makedoniju. Među njima su velike sile: SAD, Kina i Rusija, ali i Srbija i Bugarska. koje su je priznale pod ustavnim imenom Republika Makedonija.

Prema izveštavanju makedonskih medija, grčka štampa je objavila, da u svojoj tašni Nimic nosi ime za Makedoniju koje glasi: Republika GornjaMakedonija. Reč GornjaMakedonija se zajedno piše i bez prevoda je, izveštavaju makedonski mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading