TUGA NA JADRANU: Pronašli uginulog velikog kita, ne mogu da ga izvuku!

Autor: Tanjug

Svet

30.01.2018

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa dna mora kod Lošinja izvučen je uginuli veliki kit (Balaenoptera physalus) dužine 11,7 metara, koji je strogo zaštićena životinja, a stručnjaci Instituta Plavi svet sada nastoji da sačuvaju njegov kostur, saopšteno je iz tog instituta.

RepublikaFoto: Republika
Kod Lošinja našli uginulog velikog kita

Zasad se zna da je reč o ženki velikog kita. Navodi se i da, iako je reč o impresivno velikom kitu, uginula životinja je mlada.

Pri pregledu pronađene životinje nisu pronađene spoljne povrede koje bi upućivale na mogući uzrok smrti. Životinja je, navode, delovala mršavo, pa se pretpostavlja da je uginula od iscrpljenosti.

Na telu je pronađeno više parazitskih kopepodnih rakova, što upućuje na smanjenu otpornost imunološkog sistema.

Budući da je kit pronađen pored Lošinja, Institut Plavi svet pokrenuo je akciju kako bi se sačuvao njegov kostur.

Inače, kada se okote, veliki kitovi već su dugački 5 do 6 metara. Mladunci ostaju s majkom od šest do osam meseci i brzo rastu, pa su u vreme odvajanja od majke već dugački 10 do 12 metara.

Veliki kit jedini je kit usan (Mysticety) koji trajno obitava u Mediteranu i povremeno se pojavljuje u Jadranu, preneli su hrvatski mediji.

 

 

Budući da je kit pronađen pored Lošinja, Institut Plavi svet pokrenuo je akciju kako bi se sačuvao njegov kostur.

S obzirom na veličinu životinje i lokaciju pronalaska, izvlačenje na obalu i prevoz do neke prikladne lokacije na kojoj bi se poštujući sanitarne i veterinarske propise mogla izvršiti obdukcija i čišćenje kostura, nije bilo moguće.  Stoga je odlučeno da životinja ostane u moru, kako bi se kostur očistio prirodnim procesom biološke razgradnje mekih tkiva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading