KOLINDA SIKĆE NA LJUBLJANU: Može doći do eskalacije

Autor: Tanjug

Svet

27.01.2018

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je danas žaljenje zbog slanja kazni hrvatskim ribarima, naglasivši da je reč o neodgovornom ponašanju Slovenije zbog kojeg može doći do eskalacije stanja.

Udarila na Sloveniju: Kolinda Grabar Kitarović

Komentirišući odluku hrvatske policije koja je usledila, za upućivanje kazni slovenačkim ribarima koji su prešli crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali, rekla je kako je Hrvatska odgovorila istom merom, na jedini način kojim u međunarodnom pravu može napraviti - reciprocitetom.

Ona je ponovila da je potrebno nastaviti razgovore kako bi se rešilo pitanje granice, prenosi Hina.

- Nažalost, nisam htela da do toga dođe, jer to je neodgovorno ponašanje, početi slati kazne, a da se nije postigao dogovor. Hrvatska neprestano zagovara da razgovaramo, da se dogovorimo, dali smo i predloge rešenja za koje držim da bi mogli biti Sloveniji prihvatljivi - rekla je Grabar-Kitarović.

Ovo, kako je upozorila, može samo eskalirati stanje.


Slovenačka policija je prvo na zvaničnom sajtu saopštila da su hrvatskim ribarima poslate kazne "zbog nedozvoljenog prelaska slovenačke granice" i upozorila da onima koji ne plate kaznu može da se zabrani ulazak u Sloveniju.

Hrvatska je potom uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog kazni koje je poslala hrvatskim ribarima zbog ribarenja u spornom delu Savudrijske vale (Piranskog zaliva) i najavila da će odgovoriti na jednak način.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading