IVANOV osujetio pakleni plan: NE DAM DA MI ZEMLJU POKUDAJU ALBANCI!

Autor:

Svet

18.01.2018

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov sprečio je albansku otimačinu svoje države, uloživši veto na zakon kojim se albanski izjednačava sa makedonskim jezikom, a Tiranska platforma za rasparčavanje zemlje naših suseda dobija pun legitimitet.

RepublikaFoto: youtube.com/Silent TV
Đorđe Ivanov uložio veto na zakon kojim se albanski izjednačava sa makedonskim jezikom, štiteći državu od rasparčavanja. Strahuje se od novog haosa

Svoju odluku šef Skoplja je obrazložio time da se aktom koji je usvojila skupština, a podržala vlada Zorana Zaeva i njegovog albanskog partnera, stranke DUI Alija Ahmetija, u opasnost dovodi "jedinstvo, suverenitet i integritet" većinski slovenske države.

 

- Zakon je suprotan ustavu i otežao bi funkcionisanje državne administracije. Zato sam se odlučio za veto. O zakonu će se glasati u parlamentu i, ako bude ponovo izglasan, opet ću ga blokirati - zapretio je Ivanov, koji je deo izvršne vlasti i kog su neposredno izabrali građani.

Ivanov: Zakon je suprotan ustavu. Ako bude ponovo izglasan u parlamentu, opet ću ga blokirati

Makedonska vlada je izrazila žaljenje zbog njegove odluke, uz objašnjenje da je zakon u potpunosti u skladu s ustavom. Podsetimo, parlament je 11. januara usvojio zakon po kojem će Albanci, kojih ima 20 do 25 odsto od 2,1 miliona stanovnika, moći da zatraže korišćenje svog jezika u zdravstvu, pravosuđu, policiji, administraciji, a albanski predstavnici ga mogu koristiti u parlamentu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
3 scenarija za Makedonce
1. Vlada visi o koncu - Albanci će postati nestrpljivi jer njihovi zahtevi nisu ispunjeni. Premijera Zorana Zaeva može napustiti albanska stranka DUI, kao što je nedavno učinila i Alijansa za Albance, obrazlažući odluku time da je nezadovoljna jer se Tiranska platforma ne primenjuje
2. Novi nemiri na ulicama - Odluka Ivanova može dati podstrek narodu za nove nemire i demonstracije protiv albanske okupacije. Građani su nezadovoljni time što se Tiranska platforma, koja narušava integritet zemlje, korak po korak sprovodi u delo
3. Mešanje stranih sila - Poznato je da je Makedonija pogodno tle za strane uticaje. Međunarodna zajednica i SAD mogu pritisnuti Ivanova da popusti pod pritiscima kako bi se ubrzalo rešavanje drugih pitanja i ulazak te države u NATO

Prva dvojezična marka sa likom Skenderbega

U Sobranju je juče promovisana poštanska marka na makedonskom i albanskom jeziku, i to sa likom vojskovođe Ðurađa Kastriota Skenderbega. Na markici piše da je izdata povodom 550 godina od Skenderbega, a izdata je u tiražu od 6.000 primeraka i vredi 0,3 evra. Makedonski mediji su preneli da je time počeo da se primenjuje zakon o upotrebi jezika iako još nije stupio na snagu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading