BOSANSKI I HRVATSKI MEDIJI OPLELI PO KOLINDI: Poseta Turskoj doživela fijasko!

Autor: Tanjug

Svet

11.01.2018

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta hrvatske predsednice Turskoj bacila je u drugi plan produbljivanje odnosa dveju država i bolju privrednu saradnju, a u prvi izbacila njen pokušaj lobiranja kod turskog kolege da utiče na Bošnjake u BiH u vezi donošenja novog izbornog zakonodavstva pre izbora na svim novima koji će u toj državi biti održani u ovoj godini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kolinda u poseti Erdoganu

Budući da je od Erdogana dobila jasan odgovor da ne namerava da se meša u unutrašnje stvari BiH, te da je pitanje izbornog zakonodavstva BiH unutrašnje pitanje te zemlje, mediji u Hrvatskoj i BiH ocenjuju da je poseta Kitarović Ankari doživela fijasko.

Bošnjačke stranke osudile su pokušaj hrvatske predsednice da utiče na turskog predsednika Erdogana kako bi pomogao u izmeni izbornog zakona BiH.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Predsednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fajrudin Radončić, koji je poznat po oštrim kritikama Stranke demokratske akcije ali i turskih vlasti, izjavio je da se slaže sa turskim predsednikom, koji je predsednici Kitarović rekao da je pitanje izbornog zakonodavstva unutrašnje pitanje BiH. 

Radončić smatra da je pokušaj Kitarović da se uplete u unutrašnja pitanja BiH preko turskog predsednika uvredljivo za Bošnjake. 

Iz SDP-a BiH su saopštili da sastanak hrvatske predsednice i turskog kolege na temu unutrašnjih pitanja BiH "predstavlja svojevrsnu političku okupaciju" Bosne i Hercegovine. 

Stranka tvrdi da je reč o kontinuitetu mešanja u unutarnje stvari BiH.

Izetbegović se, naime, već godinama stalno predstavlja kao Erdoganov prijatelj i posilni i, kako primećuje taj medij, priča gluposti poput one da je njegov otac Alija Izetbegović Erdoganu BiH "ostavio u amanet", uživa u samoponižavanju pred novim turskim sultanom i forsiranju nekakve bizarne "bratske veze bošnjačkog i turskog naroda". 

Kada bi Erdogan hteo da interveniše kod Izetbegovića i natera ga da napravi ovo ili ono, to ne bi ostalo bez rezultata. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ali, nije jasno zašto je hrvatska predsednica mislila da će to učiniti na njen zahtev, piše Slobodna Bosna i dodaje da se, ipak, može naslutiti zašto se Kitarović odlučila na medijsku operaciju u kojoj sebe predstavlja kao "veliku promoterku prava bosanskohercegovačkih Hrvata na dvoru turskog sultana, nakon koje joj ostaje mogućnost da se hvali time što je pokušala".

Nakon posete Kitarović oglasio se i Izetbegović koji je obelodanio da ga je u sred razgovora sa hrvatskom predsednicom Erdogan pozvao telefonom.

- Iznenadio sam se. Erdogan me je nazvao i rekao da se nalazi sa gospođom Kitarović i pitao da li smo za trilateralu na ministarskom, pa predsedničkom nivou. Zašto ne? Uvek vredi razgovarati. Ali sumnjam da se tako može naći rešenje za problem koji traje deset godina. Erdogan je kazao da želi da imamo bolje odnose sa Hrvatskom, razgovaraćemo, zašto ne - rekao je Izetbegović.

Potvrdivši na taj način da je bošnjački lider u zaista prisnim odnosima sa šefom turske države, Izetbegović istovremeno izrazio nezadovoljstvo izjavama Kitarovićeve.

- Ja nisam video iz izjava šta je tražila. Poslao sam poruke Erdoganu šta je za nas prihvatljivo, naravno da nije prihvatljivo mešanje u unutrašnje poslove BiH. Čuo sam jedan komentar da će Izetbegović prihvatiti sve što Erdogan bude tražio. Ja mislim da je obrnuto, da je on prihvatio sve što sam ja tražio od njega. I on na taj način ispunjava obećanje da će pomoći. Na to se obavezao i do sada je učinio sve što smo tražili - rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevsku N1 tv.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Dodao je i da je “Erdogan jedan korektan i pametan lider koji se neće mešati u unutrašnje stvari BiH“, ali je otkrio i da zapravo zna šta je Kolinda tražila od Erdogana, a to je promena izbornog sistema u BiH. 

Poseta Kitarovićeve Turskoj kritikovana je i u Hrvatskoj


Politički analitičar i bivši hrvatski ambasador u Rusiji Božo Kovačević izjavio je tim povodom da se moglo i očekivati da od posete ne bude nikakvih rezultata.

Politički analitičar Žarko Puhovski je rekao da je hrvatska predsednica što se izbornog zakona u BiH tiče potpuno u pravu jer je on duboko diskriminatorski, ali smatra da je sve to izvedeno na traljav način koji će se, zapravo, obiti o glavu ne samo predsednici, već upravo hrvatskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

I socijaldemokrata i bivši zamenik ministra spoljnih poslova Hrvatske u vladi Zorana Milanovića, Joško Klisović, je za hrvatske medije rekao da je poseta Kitarović Ankari neuspeh, jer nije uspela u nameri koju je sama najavila.

Osim toga, kaže Klisović, mislim da je tom posetom poslata i pogrešna poruka jer je "naša predsednica odlazeći kod Erdogana svesno ili nesvesno poslala, na žalost, poruku da smatra da je Turska tutor Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a valjda je onda Hrvatska tutor Hrvata u Bosni i Hercegovini".

- To je pogrešno! To su dva politička naroda koji moraju samostalno brinuti o svojoj sudbini, a mi im u tome možemo pomoći. To je Erdogan na kraju krajeva i poručio vrlo javno našoj predsednici - naveo je Klisović, preneli su hrvatski mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading