ZAEV UBLAŽIO RETORIKU: Nije tražena promena imena, spreman sam da razgovaram

Autor: Tanjug

Svet

06.01.2018

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da niko od njega nije tražio promenu imena aerodroma u Skoplju i ulica koje nose naziv Aleksandar Makedonski, ali da, ako ga, kako je rekao, neko pita, spreman o tome da razgovara.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Obrnuo ploču: Zoran Zaev

Tako je Zaev odgovorio na, kako su preneli makedonski mediji, spekulacije koje cirkulišu posebno nakon što je neavno boravio u Solunu, kao gost tamošnjeg gradonačelnika Jani Boutarisa.

- To je bio neformalni sastanak. Razgovarali smo o svemu, otvoreno i o mnogo tema. Rekao sam mu da očekujem pravo vreme i da sam spreman da uspostavim susedske odnose. Niko nije tražio da promenimo imena ulica ili aerodroma. Znam da je glavni zadatak u ovom procesu pronaći rešenje. I ja sam uveren da će se pitanje imena rešiti do kraja ove godine  - rekao je Zaev u intervjuu za portal MKD.

Zaev ističe da je veoma zadovoljan razvojem događaja u odnosima sa Grčkom u ovom trenutku, a to se, prema njegovim rečima, najbolje vidi kroz pozitivne poruke koje dve zemlje razmenjuju.

Grčki portal "Real news" objavio je, naime, nedavno da su u opticaju tri imena za Makedoniju koja će se naći na pregovaračkom stolu tokom predstojećeg susreta predstavnika UN, Makedonije i Grčke, Metjua Nimica, Vaska Naumovskog i Adamantiosa Vasilakisa. Reč je o imenima "Severna Makedonija", "Gorna Makedonija" i "Nova Makedonija". 


Predvijdeno je da ovaj sastanak bude održan 19. januara, a u međuvremenu potpredsednik makedonske vlade za evropske poslove Bujar Osmani će posetiti Atinu, 9. januara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading