ZAHUKTAVA SE: Hrvatski ribari upozoreni da ne idu do Piranskog zaliva!

Autor: Tanjug

Svet

28.12.2017

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istarska Policijska uprava potvrdila je danas da je održan sastanak s ribarima, ali nisu želeli zvanično da potvrde da su ribarima dali uputstva o postupanju u Piranskom zalivu, koji Hrvati nazivaju Savudrijske vali, nakon što Slovenija, kako je najavila, u petak počne da primenjuje arbitražnu presudu.

RepublikaFoto: Republika
Ribari upozoreni da ne izazivaju incidente/Foto: Ilustracija

Nakon najave Slovenije da će od petka početi da primenjuje arbitražnu presudu o granici u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali, stanje na terenu je napeto, a hrvatski ribari kažu da se dogodilo nekoliko manjih incidenata, preneo je portal net.hr.

Da bi se izbegli veći incidenti, sastanak hrvatskih ribara i policije održan je u Umagu.

Pozivajući se na izjave ribara, hrvatska N1 tv javila je da im je policija poručila da se sutra ponašaju normalno u svojim aktivnostima, ali da ipak ne idu skroz do sredine Savudrijske vale kako ne bi izazvali incidente.

Što se današnjeg manjeg incidenta tiče, ribari kažu da je patrolni brod hrvatske policije morao da se zaustavi između hrvatske ribarice i broda slovenačke policije, koji joj se približio. 

Nakon toga svi su se brodovi povukli.

Mediji javljaju da je u zalivu bura, a ako se ona smiri, istarski ribari ujutru trebalo da vade mreže koje su danas bacili.

U međuvremenu, premijer Andrej Plenković i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske pozvali su Ljubljanu na uzdržanost od jednostrane primene arbitražnog sporazuma jer bi to moglo da dovede do incidenata.

Hrvatska arbitražnu presudu ne priznaje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading