SLOVENIJA ŽESTOKO UCENILA HRVATSKU!

Autor: Tanjug

Svet

22.12.2017

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob dve bivše jugoslovenske republike sve više se produbljuje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karl Erjavec

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da Hrvatska ne može da računa na podršku Slovenije za članstvo u Šengenskom sporazumu i Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) dok ne pristane na primenu arbitražne presude o granici dve zemlje, prenosi Hina.

- Hrvatska neće u Šengen pre nego što primeni arbitražnu odluku, a Slovenija neće podržati niti njen ulazak u OECD - kazao je Erjavec nakon sastanka vođstva svoje Demokratske stranke penzionera (DESUS).

Navodi se da je sastanak bio posvećen pripremama te partije za parlamentarne izbore u Sloveniji sredinom naredne godine.

Ništa od dozvole za Šengen

Erjavec je, govoreći o odnosima s Hrvatskom i arbitraži, kazao da Slovenija u sadašnjoj situaciji ne može Hrvatskoj dati dozvolu za ulazak u šengenski prostor.

- Sve dok se arbitražna odluka ne primeni davaćemo negativno mišljenje na hrvatsko članstvo u Šengenu. U Šengenu ne može da bude država koja ne zna gde su njene granice sa susedima - kazao je Erjavec.

On je dodao da Slovenija ne može da da saglasnost niti na prijavu Hrvatske za članstvo u OECD jer svojim ponašanjem prema primeni arbitražne presude i odnosom prema "Ljubljanskoj banci" i pitanju takozvane prenesene štednje hrvatskih građana u toj banci pokazuje da "ne poštuje vladavinu prava".

- Država koja nema nezavisan pravosudni sistem i ne poštuje međunarodno pravo ne može da postane članica OECD u kojem su najrazvijenije države sveta - kazao je slovenački ministar.

Pozvali Sloveniju na dijalog

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je juče Sloveniju da se uzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza kada je reč o primeni arbitražnog sporazuma o granici na moru i kopnu između dveju država.

Plenković je na početku sednice vlade pozvao slovenačkog kolegu Miru Cerara na nastavak dijaloga o granici.

Hrvatski premijer je ocenio da je za javnost poslednjih dana najinteresentniji bio njegov susret sa Cerarom, ocenivški da je veoma dobro da je do tog susreta u Zagrebu došlo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading