Zločinac im oslobodilac: Kolinda i Plenković odali počast Tuđmanu

Autor:

Svet

10.12.2017

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki hrvatski general i državnik koji je učestvovao, naredio ili sprovodio egzodus i ubistvo srpskog, ali i bošnjačkog stanovništva na prostoru bivše Jugoslavije, za Hrvatsku je oslobodilac i heroj - jasna je poruka državnog vrha te zemlje, koja je juče obeležila 18 godina od smrti svog prvog predsednika Franje Tuđmana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predsednica, premijer i ministri Lijepe njihove obeležili 18 godina od smrti svog prvog predsednika iako je i Tribunal presudio da je on agresor

Sećanje na Tuđmana, osnivača HDZ, predvodio je na zagrebačkom groblju Mirogoj ni manje ni više nego sadašnji lider te stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković, dok je uz njega stajala predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Da stvar bude strašnija, Plenković nije krio oduševljenje Tuđmanom, koji je naredio zločinačku operaciju "Oluja", a koji je poslednjom haškom presudom u slučaju "Prlić i drugi" posthumno označen kao agresor, odnosno vođa udruženog zločinačkog poduhvata u BiH.

Plenković: Tuđman je imao vizionarsku politiku, vojnim akcijama "Bljesak" i "Oluja" oslobođeni su delovi zemlje

- Tuđman je imao vizionarsku politiku koja je vodila Hrvatsku prema oslobođenju u ratu. Vojnim akcijama "Bljesak" i "Oluja" oslobođeni su veliki delovi zemlje. Pod njegovim vođstvom smo u Domovinskom ratu i uz žrtvu hrvatskih branitelja stekli slobodu - rekao je Plenković pre polaganja venaca u prisustvu ministara i članova HDZ.

- S poštovanjem se sećamo prvog predsednika. On je ujedinio domovinsku Hrvatsku u ostvarenju istorijskog cilja - stvaranja slobodne i nezavisne hrvatske države - navedeno je kasnije i u saopštenju Grabar Kitarovićeve.

Šef Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je izjave hrvatskog vrha skandaloznim i antievropskim.

Linta: Ovo je skandalozno, Plenković dobro zna da je nedavnom presudom u Tribunalu presuđeno da je Tuđman ratni zločinac

- Plenković dobro zna da je nedavnom presudom u Tribunalu presuđeno da je Tuđman ratni zločinac. Vojno-policijske akcije "Bljesak" i Oluja" bile su zločinačke i u funkciji ostvarenja velikohrvatskog programa po uzoru na zloglasnu NDH. Tuđman je omogućio pomirenje hrvatskog naroda na antisrpstvu i ustaštvu i stvorio skoro etnički čistu Hrvatsku, koja nije ni slobodna, ni demokratska za preostale Srbe - istakao je Linta.

Podsetimo, zapadni mediji, poput švedskog Aftonbladeta i britanskog Gardijana, kritikovali su prethodne nedelje Hrvatsku i Plenkovića jer su glorifikovali Slobodana Praljka, osuđenog generala koji je izvršio samoubistvo u Tribunalu. Međutim, na obeležavanje sećanja na Tuđmana Evropa je ostala nema.

Ovako je govorio ratni zlikovac

 

"Udariti tako da Srbi nestanu"

- Moramo da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu! - bila je Tuđmanova komanda na tajnom sastanku na Brionima jula 1995. kojom je naredio zločinačku akciju "Oluja". U toj operaciji avgusta iste godine proterano je 250.000 i ubijeno 2.650 Srba

"Nisu stigli da pokupe ni prljave gaće"

- Nakon "Oluje", u Kninu je održao jezivi govor u kojem je rekao da su "snagom hrvatske vojske Srbi nestali za dva-tri dana" i da "nisu imali vremena da pokupe ni prljave pare, devize, niti gaće"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading