OVO JE UBEDLJIVO NAJSIROMAŠNIJA ZEMLJA U EVROPI: Evo na kom mestu je Srbija!

Autor: Republika

Svet

03.12.2017

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki šesti stanovnik BiH živi sa tri do pet KM dnevno (180 - 300 din.) . A svaki taj nesrećnik svake večeri zaspi gladan, jer od nekoliko maraka dnevno teško može da mu ostane za bilo šta osim za hleb i jaja. O večeri može samo da sanja. U nezavidnoj poziciji je i oko 30.000 građana koji preživljavaju zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje.

RepublikaFoto: pixabay.com
BiH ubedljivo najsiromašnija zemlja u Evropi

Bosna i Hercegovina je iz godine u godinu najgore rangirana kada je reč o analizi standarda njenih stanovnika i građana zemalja regiona, Evrope i sveta.

Prema standardu kupovne moći, BDP po stanovniku u Crnoj Gori lani je iznosio 42 odsto proseka Evropske unije, u Makedoniji 38, Srbiji 36, a u BiH tek 31 posto evropskog proseka, podaci su Statističke agencije EU "Eurostat", a prenose naše.

Na osnovu kriterijuma stvarne individualne potrošnje po stanovniku, Crna Gora sa nalazi na 54, Srbija na 45, a BiH na 41 posto proseka EU.

Bedom BiH pre nekoliko meseci pozabavili su se čak i Afrikanci, čiji je portal Howafrica.com uradioistraživanje koje je pokazalo da su neke afričke države bogatije od pojedinih zemalja Evrope.

Analizirajući BDP po stranovniku, došli su do podatka da je on ubedljivo najniži upravo u BiH, odnosno da iznosi tek 8.590 dolara.

Iako su i one svrstane u deset najsiromašnijih, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska ipak su ubedljivo pretekle BiH u ovom pogledu.

U odnosu na prošlu godinu, BiH je nazadovala za pet mesta, s obzirom na to da je, početkom 2016. godine, Svetska banka BiH svrstala na petu poziciju najsiromašnijih država Evrope.

Ekonomisti poručuju da ovakva slika ne treba da čudi, s obzirom na to da se u BiH niko ne bavi ekonomijom. Upozoravaju da, međutim, ovakve negativne ocene mnoge investitore odbijaju od toga da ulažu u BiH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading