(FOTO) NOVINAR IZ BANJALUKE DOBIO KRIVIČNU PRIJAVU ZBOG TVITA: Ja sam potomak jasenovačkih žrtava!

Autor: Republika

Svet

29.07.2021

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvu krivičnu prijavu i to protiv novinara Televizije Republike Srpske i predsednika Udruženja novinara Republike Srpske Branimira Đuričića podneo je predsednik Skupštine Opštine Srebrenica Ć́amil Duraković.

RepublikaFoto: printskrin
Branimir Đuričić

Razlog je to što je Đuričić na svom Tviter nalogu objavio da kao potomak jasenovačkih žrtava tvrdi da nije bilo genocida u Srebrenici. U izjavi za RTS Đuričić kaže da je tvit napisao svestan posledica, ali i činjenice da ima pravo na svoje mišljenje i da zbog toga ne treba krivično da odgovara.

Branimir Đuričić je rekao da je potpuno rasterećen s obzirom na to da je znao kakve posledice mogu da uslede.

- Ako me privedu, ja ću ponoviti ono što sam rekao na Tviteru. Ja se kao potomak jasenovačkih žrtava, kao žrtava nesporno genocida, kao politikolog, novinar i kao predsednik Udruženja novinara RS već dvadesetak godina detaljno bavim istraživanjem genocida. Zbog toga sam napisao da nikada neću moći da pristanem na to da je šest miliona jevrejskih civila, milion i po jermenskih civila i više od 700.000 srpskih civila ubijenih u genocidu jednako, zaista velikom i sramnom ratnom zločinu počinjenom nad bošnjačkim zarobljenim vojnicima - rekao je za Đuričić. 

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković objavio je na društvenim mrežama da je Tužilaštvu BiH podneo krivičnu prijavu protiv novinara RTRS Branimira Đuričića zbog, kako navodi, poricanja genocida u Srebrenici.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik se sam prijavio Tužilaštvu BiH i rekao da je to uradio da tako rastereti muslimane koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtevima svojih političkih vođa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading