BOŠNJACI SPREMAJU DIPLOMATSKI SKANDAL: Turkovićeva i Alkalaj izlažu Srebrenicu u Njujorku!

Autor:

Svet

22.06.2021

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pripremi novi diplomatski skandal i potez ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković. Bez saglasnosti BiH Predsedništva Turkovićeva sa Svenom Alkalajem namerava da u sedištu UN u Njujorku organizuju izložbu posvećenu Srebrenici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sedište UN u Njujorku

Za novi skandal oslikan neskrivenim namerama političkog Sarajeva za hegemonijom i dominacijom Bošnjaka u BiH, a za šta im je preko potrebno međunarodno uporište, Turkovićeva je pripremila opuse Safeta Zeca i Mersada Berbera, cikluse "Egzodus" i "Srebrenica".

Pismom o kojem BiH Predsedništvo nije ni govorilo, a pogotovo dogovorilo, od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša  traži da omogući održavanje privremene izložbe u sedištu UN u Njujorku.

- Njihovi ciklusi dela "Egzodus" i "Srebrenica" prikazuju srebrenički genocid, te bi izložba na ulazu u Savet bezbednosti služila kao podsetnik onima koji donose odluke, na značaj i posledice njihovih odluka - istakla je Bisera Turković, ministarka inostranih poslova BiH, prenosi Sputnjik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bisera Turković

Posledice iznuđenih odluka UN-a jesu i stotine Srba ubijenih iz demilitarizovane zone od više od 3.500 ubijenih Srba u i oko Srebrenice. Neće iznenaditi, poručuju porodice srpskih žrtava, da i tom izložbom i svojim neistinama pokušaju skriti istinu.

- Međunarodna zajednica je jasno stala na stranu Bošnjaka, da su samo njihove žrtve, žrtve, kao da nas ovde niko nije ubijao, kao da niko nije odgovoran za naše žrtve. Srpske žrtve se marginalizuju i nas više ništa ne iznenađuje - istakao je Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica. 

Samovoljno istupanje i ranije je bilo politika Bošnjaka, a kako im međunarodni odnosi ne idu u prilog“, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenjuje da se grčevito bore da povrate ranije pozicije

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Željka Cvijanović

- Siromašna je bošnjačka politika i kada je u pitanju predstavljanje unutra i predstavljanje vani. Ne slažem se sa soliranjem da u našem međunarodnom predstavljanju dominira bilo ko na račun nekog drugog. BiH je složena i na unutrašnjem i na spoljno političkom planu. Možete da idete da pravite izložbu, ali kod kuće ne možete da razgovarate s onim s kojim trebate da uredite tu kuću i dvorište - istakla je Cvijanović.

I predsedavajući Savjeta Ministara Zoran Tegeltija, ima jasan stav:

- Inicijativa samo jednog ministra, dela ministarstva i onaj kome je to upućeno mora da ima to u vidu da to nije inicijativa jedne institucije nego pojedinca - naglasio je Tegeltija.

Taj stav dele i poslanici i delegati iz Republike Srpske u Parlamentu BiH.

- Srbi iz defanzive moraju preći u ofanzivu i dokazati da ovo što radi dvojac je protiv svih naroda u BiH, a ne može biti u korist bošnjačkog naroda - rekla je Dušanka Majkić, član Komisije za spoljnu politiku delegat iz Republike Srpske u Domu naroda BiH.

Mirko Šarović, poslanik SDS u Predstavničkom domu PS BIH, ističe da je sve mimo odluke Predsedništva BiH potpuno neprihvatljivo.

- Uostalom, predsjedavajući BH predsjedništva ima puno pravo da se obrati bilo kome i iznese svoju viziju, a vi znate kako bi to bilo dočekano - rekao je Šarović.

Nakon nedavnog skandala, kada se Sven Alkalaj obratio Savetu bezbjednosti UN bez saglasnosti Predsedništva BiH, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da nijedan srpski diplomata iz BiH, do daljeg nema obavezu da se povinuje nalozima i instrukcijama svojih šefova iz reda drugog naroda, a posebno ne instrukcijama MIP-a. No, Turkovićeva se i dalje trudi da predstavljajući BiH na svoj način dokaže da je nefunkcionalna i neodrživa zemlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading