HAG: OSUĐENI SVI HRVATI - 111 GODINA ZATVORA

Autor: Tanjug

Svet

29.11.2017

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haški tribunal potvrdio je danas kazne svoj šestorici optuženih visokih funkcionera takozvane republike "Herceg-Bosna" i Hrvatskog saveta odbrane (HVO) u slučaju Prilić i pravosnažno ih osudio na ukupno 111 godina zatvora, zbog udruženog zločinačkog poduhvata, sa tadašnjim hrvatskim državnim vrhom na čelu.

Hag osudio Hrvate za zločine

Žalbeno veće Haškog tribunala portvrdilo je kaznu od 25 godina zatvora bivšem predsedniku vlade "Herceg Bosne" Jadranku Prliću, dok je Brunu Stojiću, Milivoju Petoviću i Slobodanu Praljku potvrdilo kazne od po 20 godina zatvora.

Valentinu Choriću potvrđena je kazna od 16 godina zatvora, Berislavu Pušiću od 10 godina.


Tokom čitanja presude sednica je bila prekinuta, jer je Praljak u sudnici navodno popio otrov nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora zbog zločina nad bosanskim muslimanima u BIH.

Najbitniji aspekt ove presude je da je žalbeno veće tribunala potvrdilo navode prvostepene presude kojom je utvrđeno da je državni vrh Hrvatske na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom učestvovao u udruženem zločinačkom poduhvatu sa ciljem eliminacije bosanskih muslimana u Bosni i Hercegovini. 

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je, naime, žalbu optuženih u slučaju "Prlić" i potvrdilo zaključak raspravnog veća da je udruženi zločičnački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske". 









 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading