ZMIJA SVE VIŠE I VIŠE, A PROTIVOTROVA NEMA! Stručnjaci upozoravaju: Na našim prostorima najopasniji je POSKOK!

Autor: Republika

Svet

16.06.2021

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako bi izbegli ugriz otrovnih zmija i, ne daj bože, fatalni ishod susreta sa ovim gmizavcima, ljudi treba da budu maksimalno oprezni prilikom odlaska u prirodu, ali i u svojim dvorištima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, neke od otrovnica, iako su im karakteristična staništa kamenjari i planine, znaju da siđu i u naseljena mesta.

Ono što zabrinjava, jeste da u zdravstvenim ustanovama u RS vlada nestašica seruma protiv zmijskog otrova. Njegova primena je, kako objašnjavaju stručnjaci, jedina specifičana mera u lečenju ugriza otrovnica i daje se u slučajevima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Na mestu zmijskog ujeda se vide dve male ubodne ranice koje ne krvare. Ubrzo rana pomodri i pojavi se otok. Nešto kasnije se na tom delu tela javlja obamrlost i otok limfnih čvorova. Prilikom ujeda, zmija preko zuba ispusti otrov koji ulazi u krv, a koji se raznosi po celom telu, nakon čega se javljaju slabost, drhtavica, vrtoglavica, bledilo, ubrzan puls i otežano disanje. Nakon toga može doći do prestanka zgrušavanja krvi, zatim pojave povraćanja, proliva i gubitka svesti. Kasnije se javljaju grčevi i potpuna neosetljivost. Pojava neuroloških ispada je znak krvarenja u mozgu koje je najčešći neposredni uzrok smrti. Ako se ne reaguje blagovremeno, nastupa paraliza centra za disanje a malo zatim i prestanka rada srca – upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo RS, uz napomenu da je za razvoj simptoma vrlo važno mesto ujeda, te da su najopasniji ujedi na glavi ili vratu, ili ako je zmija ubrizgala otrov direktno u krvni sud, prenosi Blic.

Goran Šukalo, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Banjaluka, kaže da u Srpskoj postoje tri vrste otrovnih zmija – poskok, šarka i planinski šargan.

Poskok je naša najveća, najrasprostranjenija i najotrovnija zmija. Ima ga u celoj RS, izuzev na severu, uz reku Savu. Ova otrovnica je najčešća uz kamenjare, stenovite terene i uz kanjone, ali ima je i uz ivice šuma, a čak zalazi i u naselja. Druga je šarka, čiji je ugriz manje opasan, ali su registrovani i smrtni slučajevi, tako da treba biti oprezan i sa njom. Treća otrovnica je planinski šargan, koji je najređa otrovna zmija kod nas. Njegov ugriz nije toliko opasan, a najčešće se poistovećuje sa ubodom pčele ili ose – objašnjava Šukalo za Srpskainfo.

RepublikaFoto: youtube.com/ABC Television Stations

U dobojskoj Bolnica "Sveti apostol Luka“ kažu da im se svake godine, u periodu od marta do oktobra, javi desetak pacijenata zbog zmijskog ujeda.

Od toga je, u proseku, četvoro-petoro ujela otrovnica. Ove godine imali smo dva slučaja zmijskog ujeda, ali se radilo o ujedu neotrovne zmije – ističu za Srpskainfo u ovoj bolnici.

Dodaju da raspolažu minimalnim količinama antivirepin seruma.

Primena ovog seruma jedina je specifičana mera u lečenju ujeda zmija otrovnica i daje se u slučajevima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, zajedno sa ostalim simptomatskim i suportivnim terapijskim merama. U slučajevima nedostupnosti seruma, lečenje se sprovodi ovom terapijom, a u zavisnosti od težine kliničke slike, može se nastaviti u jedinicama intenzivne nege – kažu u ovoj bolnici i upozoravaju da su ujedi zmija otrovnica potencijalno opasni po život, sa mogućim smrtnim ishodom, bez obzira na preduzete terapijske mere.

Srećom, do sada se u našoj bolnici nijedan ovakav slučaj nije završio nepovoljno – naglašavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

RepublikaFoto: Instagram/vardaratko21

U gradiškoj bolnici naglašavaju da je ranijih godina bilo sporadičnih slučajeva ugriza otrovnica, te da trenutno imaju seruma.

U fočanskom Domu zdravlja objašnjavaju da pacijentu kojeg ugrize zmija, pružaju prvu pomoć i najhitnije ga transportuju do bolnice u Foči.

Zbog blizine bolnice, naše ekipe hitne pomoći ne daju antiviperinum serum na terenu,već se on daje odmah po prijemu u bolnicu – ističu za Srpskainfo u Domu zdravlja Foča.

U bijeljinskom Domu zdravlja naglašavaju da trenutno nemaju seruma.

Do pre mesec dana imali smo određenu količinu doza kojima je, nažalost, istekao rok. Mi u Semberiji uglavnom nemamo otrovnica. U slučaju da nekoga ugrize zmija, ukazujemo mu prvu pomoć i upućujemo na bolničko lečenje – kaže načelnik Službe hitne pomoći dr Duško Milovanović.

Dozama istekao rok

U IJZ RS kažu da su lani pokrenuli dva, a ove godine još jedan tender za nabavku seruma, ali da se na njih niko nije prijavio.

U potrazi smo za serumom, a izlaz iz trenutne situacije pokušaćemo da pronađemo u saradnji sa Institutom "Torlak“. Zdravstvene ustanove u Srpskoj trenutno raspolažu sa nekoliko doza seruma, kom je krajem maja istekao rok trajanja – rekli su u IJZ RS, objasnivši da je serum delotvoran protiv poluotrovnih i otrovnih zmija koje se javljaju u Evropi.

U ambulantama Dom zdravlja Banjaluka ima određena količina ampula seruma, ali je rok trajanja istekao.

Život pacijenata, nakon ugriza zmija, na našim prostorima retko je ugrožen. Ove godine nam se nisu javljali pacijenti na pregled, niti je bilo intervencija na terenu, a ranijih godina je bilo pojedinačnih slučajeva ugriza. Poslednjih nekoliko godina nije bilo smrtnih slučajeva, niti životno ugroženih pacijenata nakon ugriza zmije – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading