HAG PROGLAŠAVA TUĐMANA ZA RATNOG ZLOČINCA?

Autor: informer.rs

Svet

29.11.2017

05:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako Hag u slučaju "Prlić“ potvrdi navode prvostepene presude, to bi značilo da je Franjo Tuđman organizovao zajedinčki zločinački poduhvat, kaže advokat Toma Fila.

Franjo Tuđman

Fila je ukazao da bi stav Žalbenog veća da je tadašnji predsednik Hrvatske bio organizator UZP za Hrvatsku značilo svojevresno otrežnjenje, a da su za Srbiju u ovom slučaju interesantne dve stvari.

- Prva je da li će opstati navodi iz prvostepene presude da su Hrvati u odnosu na muslimane u BIH imali zajednički zločinački poduhvat koji je jedino ovde primenjen i da li će, ako to bude potvrđeno, biti spomenut i Franjo Tuđman - naveo je Fila uz opasku da je visina kazni koje će biti izrečene manje bitna.

Advokat je podsetio da je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević izostao iz presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u delovima koji se odnose na zajednički zločinački poduhvat, a da bi, ako se potvrdi prvostepena presuda u slučaju "Prlić" to značilo da je Tuđman "ušao" u zajedinčki zločinački poduhvat.

- To bi imalo za posledicu otrežnjenje u Hrvatskoj, u kojoj hvale Tribunal od kada su oslobođeni Ante Gotovina i ostali. U ovom slučaju trebalo bi da nastave i dalje da ga hvale i da prihvate da je Tuđman organizator zajedničkog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj eliminaciju muslimana sa teritorije BIH - naglasio je Fila.

On je ukazao da Tribunal iako potvrdi presudu neće utvrditi da je jedna država izvršila agresiju na drugu suverenu državu, jer Haški tribunal uvek insistira na individualizaciji presude, ali da može da utvrdi da je Tuđman to organizovao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading