PREMIJER SLOVENIJE APELOVAO! Janša: Ako se ne bude širila EU, to će uraditi neko drugi

Autor: Tanjug, Republika

Svet

01.06.2021

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački premijer Janez Janša smatra oporavak nakon pandemije kovid 19 i širenje na zapadni Balkan ključnim izazovima za EU u narednom periodu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Janez Janša

- Ako se ne bude širila EU, to će uraditi neko drugi - izjavio je Janša pred slovenačkim diplomatima uoči šestomesečnog predsedanja Unijom koje za njegovu zemlju počinje 1. jula.

Sloveniji, koja će početkom oktobra organizovati neformalni samit EU-zapadni Balkan, ta je tema posebno važna zbog blizine regiona, a širenje EU treba da bude odgovor na izazove trećih aktera, među kojima je i Turska, koja po mišljenju Janše svojom politikom na Balkanu nastoji da uspori širenje Unije, prenosi Hina.

Slovenački premijer je rekao da kovid-19 nijedna država nije dočekala spremno, što se pokazalo u nedostatku zaštitne i medicinske opreme, a da su se članice EU relativno uspešno usuglasile o opsežnom privredno-finansijskom paketu, ali da će biti značajno teže postići dogovor o zelenoj tranziciji u ekonomiji.

EU ima 27 članica s različitom privrednom strukturom i puno će zavisiti od toga kako će Evropska komisija uspeti da adresira specifične probleme pojedinih država, poručio je Janša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading