Abazović o potpisivanju Temeljnog ugovora SPC i Crne Gore: NEMA POTREBE DA SE ŽURI!

Autor: Republika

Svet

28.05.2021

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je znao za sinoćnji odlazak premijera Zdravka Krivokapića u Beograd, ali i da mu je sugerisao da nema potrebe da se žuri sa potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC.

RepublikaFoto: youtube.com/printskrin
Dritan Abazović

Iako nema problem s tim da ugovor sa SPC bude potpisan, Abazović ističe da ga pre toga treba analizirati i u njemu jasno zaštititi interese Crne Gore.

- Mi nemamo nikakav problem da se on potpiše, ali pre toga moramo da vidimo dokument, da ga izanaliziramo i da on bude u skladu sa svim standardima. To ne možemo da uradimo na neki brzinski način, da bismo imali kvalitet. Ja ne mislim da ne treba na prepad potpisivati temeljne ugovore, drugo, da budem vrlo jasan interesi Crne Gore moraju biti u potpunosti zaštićeni, Crnu Goru niko neće ponižavati - dodao je Abazović.

Istakao je da nije bilo nikakvih drugih uslovljavanja.

- Država je odvojena od crkve, oni imaju svoj proces, autonoman i mi se radujemo što će Crna Gora dobiti novog mitropolita. Drugi proces je proces države i crkve koji treba da se zaokruži nakon Zakona o slobodi veroispovesti potpisivanjem temeljnog ugovora - kaže Dritan Abazović za TV Vijesti.

Zaključio je da povezivanje ta dva procesu nije u skladu sa dobrom demokratskom praksom i dobrim državničkim porukama.

Podsetimo, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sastao se sinoć u Beogradu sa patrijarhom Porfirijem i članovima Sinoda SPC. Krivokapić je naveo da je došao da prenese glas naroda kako bi za mitropolita crnogorsko-primorskog trebalo da bude izabran vladika Joanikije, te da predloži da Temeljni ugovor SPC i Crne Gore bude potpisan 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija.

Posle sastanka, oglasila se SPC, koja je u saopštenju navela da je Krivokapić „izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti“, prenosi Sputnjik.

- Njegova Svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu - navodi se u saopštenju SPC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lazar

28.05.2021 16:51

Ugovor sa drugim ostalim verskim zajednicama je potpisan. Zašto ometaju ovaj poslednji ugovor?