PREDLOŽEN SAMO JEDAN KANDIDAT? Mediji tvrde da će Joanikije biti IZABRAN za novog mitropolita crnogorsko-primorskog!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

28.05.2021

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas će izabrati dvojicu mitropolita i jednog episkopa, kao i nove arhijereje iz redova dostojnih monaha, a za novog mitropolita crnogorsko-primorskog biće predložen samo jedan kandidat - aktuelni episkop budumljansko-nikšićki Joanikije (Mićović), koji je i administrator ove mitropolije, tvrde frankfurtske "Vesti“.

RepublikaFoto: Tanjug/Svetigora
Episkop Joanikije

"Vesti“, koje su došle do spiska kandidata, pišu da bi na njegovo mesto trebalo bi da bude postavljen dosadašnji episkop buenosajreski Kirilo (Bojović).

U jedinoj srpskoj eparhiji u Južnoj Americi njega će naslediti vladika Stefan (Šarić), vikarni episkop remezijanski i dosadašnji starešina Hrama Svetog Save u Beogradu.

Na Saboru će biti izabran i novi episkop valjevski, a jedini kandidat je vladika Isihije (Mohić), dosadašnji vikarni episkop mohački.

Odlučivaće se i o novom mitropolitu zagrebačko-ljubanskom, koji bi trebalo da nasledi patrijarha Porfirija, a predložen je vladika Jovan (Ćulibrk).

Na mesto episkopa u njegovoj dosadašnjoj eparhiji slavonskoj predložen je Petar (Dragojlović), iguman manastira Svetog arhangela Gavrila.

Za buduće arhijereje sem njega predložen je i arhimandrit Justin (Jeremić) iz Francuske, koji bi trebalo da obavlja dužnost pomoćnog episkopa zapadno-evropskog, i jeromonah Jerotej (Petrović) iz manastira Kovilj, koji je predložen za vikarnog episkopa bačkog.

Za budućeg vikara patrijarha srpskog predložen je jeromonah Sava Bundalo, sabrat manastira Svete Petke u Zagrebu.

SPC svoje mitropolite i episkope bira glasanjem, a izabran je svako ko dobije dvotrećinsku većinu prisutnih episkopa.

Na istovetan način se biraju i nove vladike, s tim što svaki nadležni episkop ima prava da predloži jednog ili dvojicu dostojnih kandidata iz redova monaštva.

Ovaj princip važi i kada je reč o penzionisanju bolesnih ili “kontroverznih” episkopa.

Izvor "Vesti“ ne isključuje mogućnost da se u slučaju neuspeha glasanje o nekim kadrovskim rešenjima ostavi za sledeći Sabor.

U sferi spekulacija je i da li će se na ovom Saboru odlučivati o podeli nekih episkopija, a spominjalo se razdvajanje arhiepiskopija beogradsko-karlovačke, zvorničko-tuzlanske, ali i jedne od eparhija u dijaspori.

Takođe, u planu je i da se izabere vikarni episkop vojni, koji bi, za razliku od dosadašnje prakse, isključivo bio zadužen za sprovođenje zakona o verskoj službi u Vojsci Srbije.

Nezvanično se može čuti da će na ovom Saboru patrijarh Porfirije, dobiti još najmanje dvojicu vikarnih episkopa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading