Dramatično upozorenje BRITANSKOG diplomate i analitičara: BALKANU PRETI UNAKRSNA VATRA!

Autor:

Svet

24.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski analitičar i diplomata Timoti Les, koji je još 2017. zatresao region idejom o stvaranju nacionalnih država, upozorio je zemlje zapadnog Balkana da bi mogle da se nađu u unakrsnoj vatri između Amerike, Evropske unije i Kine, koja, posle ekonomske, priprema i političku ekspanziju.

RepublikaFoto: youtube.com/ Sputnjik Srbija
Timoti Les

- Kineski otisak na Balkanu još je plitak, ali pretpostavljam da će uloga Kine na ovim prostorima biti sve veća. Do sada je interes Pekinga bio ekonomski prodor bez ikakvog političkog cilja i uključenja u lokalnu politiku. Međutim, to će se verovatno promeniti sada, kad su SAD i EU označile Kinu kao pretnju i počeli da pritiskaju regionalne vlade da smanje obim svojih odnosa s Pekingom. Da bi zadržala i proširila poziciju na Balkanu, Kina će morati da izvrši pritisak na regionalne vlade da prihvate njen uticaj, što će neminovno voditi do reakcije Brisela i Vašingtona - ocenjuje Les za zagrebački Globus.

Ovaj vrsni poznavalac prilika na našim prostorima kaže da su vodeće sile, posebno SAD, zabrinute što rešenje koje su izgradili puca po svim šavovima. To je i razlog što je G7 prvi put u zaključcima pomenula i zapadni Balkan, kao veliku pretnju međunarodnoj bezbednosti.

- Bosna je propala iznutra, a srpski i albanski političari otvoreno govore o nacionalnom ujedinjenju. U međuvremenu, Slovenija, kao članica EU, sada istupa s idejom o promenama granica. Međutim, glavne sile nisu voljne da se previše zapetljaju u nestalnu politiku regije, zbog čega ponavljaju mantru o nestabilnosti kao velikoj pretnji. Smatram da je taj strah preteran jer se preuređenje može izvesti pod nadzorom umesto što se uporno odbijaju želje Srba, Albanaca i Hrvata za nacionalnim državama koje su, u nesigurnom okruženju Balkana, jedina stvarna garancija njihove dobrobiti - smatra Britanac.

Les pretpostavlja da se non-pejper namerno pojavio na kraju ere Angele Merkel, glavnog protivnika prekrajanja granica na Balkanu.

- Ona ima izrazite antipatije prema bilo čemu što ima veze s nacionalizmom i nacionalnim državama. Međutim, tanke su nade da će se njenim odlaskom nešto promeniti jer veliki deo političkog establišmenta u Nemačkoj razmišlja na isti način kao i Merkelova, tako da je promena spoljne politike malo verovatna. Da je Donald Tramp osvojio i drugi mandat, mogao je da preuredi regiju, pa je Slovenija posle njegovog poraza zaključila da mora da preuzme inicijativu tokom predsedavanja EU i oživi tu ideju - uveren je poznati analitičar.

Što se tiče francusko-nemačkog non-pejpera, Les kaže da je to samo ponavljanje dugogodišnjeg stava Evropske unije o rešenju problema Kosova.

- To je povratak na Ahtisarijev plan iz sredine dvehiljaditih. Verovatno je tačna tvrdnja Srbije da je papir potekao iz Brisela, a da ga je zbog taktičkih razloga obelodanila Priština. Taj predlog neće uspeti, kao što nije uspeo ni Ahtisarijev plan, jer se Beogradu premalo nudi. Srbija može, jednostavno, da prihvati zamrznuti konflikt na Kosovu i da čeka trenutak da ga razmeni za Republiku Srpsku - zaključuje Timoti.

Ruski i američki aduti

Les smatra da prekompozicija Balkana ne odgovara Rusiji.

- Sergej Lavrov se otvoreno usprotivio slovenačkom non-pejperu jer Moskva ne želi Bosnu i Srbiju u NATO. Sve dok su Srbi nezadovoljni, biće okrenuti Rusiji, pa ne treba isključiti da Vašington pokuša da tu situaciju preokrene u svoju koristi. Naime, ukoliko bi SAD pristale na raspad Bosne i Hercegovine i na ujedinjenje Republike Srpske i Srbije, imale bi adut u ruci da zatraže od Beograda da se pridruži američkom taboru. Mislim da bi i liberali i nacionalisti u Beogradu to prihvatili - spekuliše britanski analitičar.

Dejtonom niko nije zadovoljan

Sagovornik Globusa ističe da Dejtonskim sporazumom nije zadovoljan niko u BiH.

- Amerika je rat trebalo da završi jasnim ishodom, tačnije podelom Bosne, posle čega bi države dobili i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Ovako, rat je nastavljen političkim sredstvima na uštrb političkog ili ekonomskog razvoja. Moje mišljenje jeste da se BiH mora preoblikovati u visokodecentralizovanu državu u kojoj bi svaka nacionalna grupa imala visok nivo samostalnosti. Međutim, to ne žele Bošnjaci koji imaju pravo veta, a Amerika je jasno naglasila da neće nametati promenu ustava. To znači da će se lokalna borba nastaviti i na kraju će se rešiti bez pregovora otcepljenjem Srba i Hrvata usled neke krize koja će odvući pažnju Vašingtona na drugu stranu.

Non-pejper guraju i preko Albanije

Portal Albanijan post juče je objavio navodno novi non-pejper, a u stvari potpuno prepisanu navodnu francusko-nemačku inicijativu koju je prvu plasirala prištinska Koha ditore. U tom "novom" papiru stoji sve ono što i u starom: autonomija za sever Kosova, specijalni status za SPC, posebna ekonomska zona u Kosovskoj Mitrovici, kao i međusobno priznanje "dve države".

Očigledno je da u Prištini guraju već odbačeni predlog jer im apsolutno odgovara, samo što su ovog puta odlučili da ga proture preko susedne Albanije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Slaven

24.05.2021 07:52

Ne damo naše za naše.

nesa151

24.05.2021 11:50

Nema vise rata preko SRBIJE JASNO I GLASNO REKLI I KINEZI I RUSI! Ruski gas sem Severnog toka 2 jedino ce ici ovim cevovodom Bugarska-Madjarska.PUTEVIMA ,MOSTOVIMA I TUNELIMA VLASNISTVO KINE NECE SMETI NIKO DA PIPNE JER SU AMERI JASNO UPOZORENI "DUGUJETE NAM KRV U SRBIJI"! I sve druge kalkulacije su zelje slusalaca lake muzike!Kako rat izmedju Nemacke nije zavsen UGOVOROM ,konobar SRPSKI naravno poceo da pravi racu i SVE OVE DONACIJE SU DEO OTPLATE STETE "MILOSRDNOG ANDJELA" .Daaaaa daaaa!