SEVERNA MAKEDONIJA UDARILA NA PUTINA! Usudila se na jedan rizičan potez, očekuje se žestoka reakcija Rusije

Autor: Republika

Svet

19.05.2021

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Makedonija, koja ima dobre odnose sa Ruskom Federacijom, iznenada je odlučila da protera jednog diplomatu te zemlje sa svoje teritorije, pri čemu severnomakedonski predsednik Stevo Pendarovski nije želeo da obrazloži zbog čega se to dogodilo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski udario na Vladimira Putina  

Severna Makedonija, na čijem je čelu predsednik Stevo Pendarovski, donela je odluku da žestoko udari na Rusku Federaciju i njenog lidera Vladimira Putina kako bi se, kako objašnjavaju analitičari, dodvorila svojim zapadnim saveznicima. 

Naime, zemlja naših suseda je u utorak proterala jednog diplomatu iz ruske ambasade u Skoplju, pa se sada očekuje žestoka reakcije Moskve, budući da je odnos na relaciji Severna Makedonija-Rusija izuzetno prijateljski, čemu svedoči i činjenica da Pendarovski nije želeo da medijima obrazloži tu odluku.

Takođe, interesantno je da se na proterivanje diplomate Severna Makedonija odlučila tek drugi put od proglašenja nezavisnosti 1991. Podsetimo, 2018. godine Skoplje je proteralo jednog ruskog diplomatu u znak solidarnosti s Britanijom koja je optužila Kremlj da je pokušao da trovanjem nervnim agensom novičokom otruje bivšeg agenta Sergeja Skripalja u britanskom gradiću Solsberiju.  

- Ambasador Ruske Federacije je pozvan 14. maja kako bi mu bila uručena nota kojom se nalaže imenovanom diplomati da napusti zemlju - objavilo je u saopštenju ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije.

- Ovaj diplomatski potez je povezan sa veoma osetljivim temama. Na temelju onoga što sam video, slučaj su dokumentovale nadležne institucije, to nije bila improvizacija - izjavio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, ne želeći da da više informacija o slučaju, međutim, izvori bliski vladi u Skoplju su precizirali da ponašanje ruskog diplomate "nije bilo u skladu s normama Severne Makedonije, koja je reagovala kako bi zaštitila svoj suverenitet".  

Ruska ambasada u Skoplju je na to samo kratko odgovorila da će razmotriti "recipročne mere".

Inače, Rusija je suočena s nizom izbacivanja svojih diplomata u Evropi nakon što su češki funkcioneri optužili agente Moskve da su 2014. podmetnuli eksploziju u skladištu oružja na njihovoj teritoriji. Sjedinjene Američke Države su, takođe, izbacile ruske diplomate nakon optužbi za rusko uplitanje u američke izbore.

Severna Makedonija, koja ima nešto više od dva miliona stanovnika, kandidat je za pristup Evropskoj uniji i u većini slučajeva se pridržava spoljne politike evropskog bloka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Komandant 1001

19.05.2021 08:58

Koja beda od makedonije....makedonski zec bi da gricne sibirskog medveda....zemlja makedonija šaka jada !