SUKOB IZRAELA I PALESTINE PRELIO SE I NA BiH! Žestoke podele zbog zaraćenih strana, a evo šta je osvanulo u Sarajevu i Banjaluci

Autor: Republika

Svet

14.05.2021

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni gradovi Federacije i RS, Sarajevo i Banjaluka, opredelili su se za suprotstavljene strane uključene u sukob na Bliskom istoku, što je izazvalo ozbiljne podele.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/AP, Pixabay
Ozbiljan konflikt sa Bliskog istoka deli čitav svet, pa i BiH 

Sukob Izraela i Hamasa koji je eskalirao ove nedelje preslikao se, doduše srećom samo na simboličnom nivou, i na Bosnu i Hercegovinu jer je polovina te zemlje iskazala podršku Palestincima, dok je druga polovina stala na stranu jevrejske države.

Svojevrsni "rat" simbolima počeo je 10. maja kada je prednji deo čuvene sarajevske Većnice osvetljen bojama palestinske zastave. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić tada je na Tviteru poslala poruku kako je gradska uprava to učinila iskazujući svoju solidarnost s nevinim žrtvama i njihovim porodica.

 

 

Nakon toga nepoznate osobe su okačile zastavu Palestine i na Starom mostu u Mostaru i to nakon što je gradonačelnik tog grada Mario Kordić navodno odbio zahtev da se i taj lokalitet osvetli bojama palestinske zastave, po ugledu na potez iz Sarajeva.

 

 

Nije poznato ko je tražio da se Stari most osvetli, kao ni to ko je postavio palestinsku zastavu, ali je ulje na vatru dolila objava na Tviteru sa snimkom osobe koja se predstavila kao "Hercegovka Klo", a koja je, uz službeni pano vlade Zapadnohercegovačke županije, postavila zastavice Izraela i Herceg-Bosne uz poruku kako se moli za mir u Jerusalimu.

Na tu poruku je izrazima zahvalnosti odgovorio ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor. 

- Hvala vam na stalnim molitvama i potpori - napisao je on. 

U čitavu priču u BiH zatim se uključila i Republika Srpska, koja je odlučila da na isto tako simboličan način pruži podršku Izraelu, pa je tako u bojama zastave te države osvetljana zgrada predsednika entiteta u Banjaluci. Na isti postupak ubrzo su se odlučili i u Trebinju osvetlivši u tim bojama zidine starog grada.

 

 

- Naše misli i naša podrška su uz jevrejski narod, a sve naše želje su posvećene izgradnji mira - poručila je vlast u RS s Tviter naloga vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik.

Inače, mediji u BiH o sukobu Izraela i Hamasa izveštavaju kao da zastupaju stavove zaraćenih strana. Oni u Federaciji naširoko pišu o stradanjima među Palestincima, dok je u RS situacija suprotna. BiH je među državama u kojima Izrael nema svoju ambasadu, ali zato tamo postoji ambasada Palestine.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading