KRIVOKAPIĆ ŠTITI MILOVE DIVLJAKE: Džamija mu draža od crkve

Autor:

Svet

06.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Crne Gore, predvođena premijerom Zdravkom Krivokapićem, pokazala je pravo lice. Izostala je oštra osuda skrnavljenja Crkve Svetog Nikole u Kotoru, gde je grupa crnogorskih sportista, među kojima ima i članova DPS Mila Đukanovića, urinirala po toj srpskoj svetinji, pretila popadiji i vređala Srbe.

Foto: Ilustracija

Nisu se oglašavali ni Đukanović, što ne čudi, ali ni raznorazne NVO, ministri, parlamentarci. Premijer Krivokapić posle gotovo dana zakašnjenja kratko i mlako je poručio da se kazne počinioci.

TRK

A pre samo osam meseci brzinom svetlosti stvorio se u Pljevljima ispred Husein-pašine džamije da bi osudio kamenovanje prostorije Islamske zajednice u tom gradu.

Dajković: Srbi se nisu oslobodili, i dalje su građani drugog reda

 

Nosio je čak i transparent, tražeći hitnu reakciju nadležnih, kako bi se obezbedio mir.

- Oštro osuđujem necivilizovano ponašanje pojedinaca koji nastavljaju politiku zasnovanu na podelama, mržnji i antipravoslavnoj histeriji - poručio je Krivokapić na Tviteru.

Manipulacija i slučajni prolaznik

Adžić je pokušao da se izvadi i opravda, tvrdeći da je sve bezočna manipulacija javnim mnjenjem. U odbrani navodi da je kršten u Crkvi Svetog Nikole i da je rodbinski vezan za porodicu oca Nemanje Krivokapića.

- Sastao sam se sa ocem Nemanjom, prema kojem imam iskreno poštovanje, i u prijateljskom razgovoru smo razjasnili splet nesrećnih okolnosti koje su dovele do ove konstruisane priče.

Njegov advokat Mirela Ćirković saopštila je i da on nije predvodio nikakvu rulju niti urinirao po Crkvi Svetog Nikole u Kotoru, već je bio običan prolaznik trgom Sv. Nikole.

Crkva Svetog Nikole

Najmanje četiri osobe u noći između 2. i 3. maja su urinirale na ulaznim vratima Crkve Svetog Nikole u Starom gradu u Kotoru i vređale na nacionalnoj osnovi suprugu kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića, nakon što ih je upozorila na nedolično ponašanje. Među izgrednicima bio je i odbornik DPS Danilo Adžić, vaterpolista Primorca, koji je igrao za VK Crvena zvezdu i Partizan. U društvu s njim bili su i bivši fudbaler Bokelja Miloš Banićević i karatista Danijel Krivokapić.

BODRENJE HULIGANA

Izostanak oštrih reakcija crnogorskih vlasti sa Krivokapićem na čelu praktično je, upozoravaju sagovornici Srpskog telegrafa, ohrabrivanje huliganstva i iživljavanja nad srpskim svetinjama. Ali i zaštita Đukanovićevih pristalica.

Bezumlje i srbofobija

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC ocenila je da je bezumlje u Crnoj Gori počelo da dobija svoje nezamislive oblike crkvofobije i srbofobije, te da su oba ta vida na najbrutalniji način iskazana kroz skrnavljenje Crkve Svetog Nikole u Kotoru i prostačko vređanje svešteničke supruge, koja je pokušala da to skrnavljenje spreči i zaustavi, najveću štetu je nanelo samim nesrećnicima koji su u njemu učestvovali.

- Crkva Svetog Nikole, a verovatno ni mnogo starija Crkva Svetog Luke pored nje, u svojoj istoriji nisu zapamtile ovakav odnos. Prolazili su mimo nje mnogi nedobronamerni ljudi, među kojima i nemali broj onih koji su došli kao vojnici neprijateljskih vojski, ali se niko nije usudio da učini išta slično i to na Vaskrs, najsvečaniji dan te crkve - navodi se u saopštenju mitropolije.

- To samo govori o tome da se Srbi i dalje nisu oslobodili i da su i dalje građani drugog reda. Da je neko urinirao, nedajbože, na džamiju, verujem da bi zapalili pola Crne Gore. U Crnoj Gori i dalje traje borba. Ali ne borba između Srba i Crnogoraca, već borba između ljudi i neljudi. Borba dobra i zla. Samo tako mogu opisati pomenuti događaj koji je zastiđe za svakog normalnog čoveka, ma kako se on zvao i osećao. Počinioci ne moraju ići na sud ili i zatvor. Sudiće im bog - poručuje politikolog Vladislav Dajković.

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević kaže da svi relevantni akteri treba da osude nasilje i primitivizam koji su zabeleženi u Kotoru, uz napomenu da tenzije u Crnoj Gori nameravano podstiče Đukanovićev DPS jer se ta struktura veoma sporo i teško navikava na nove uslove svog opozicionog delovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading