MILANOVIĆ NASTAVIO SA PROVOKACIJAMA: Srbi su ubijani u Jasenovcu zato što su PRUŽALI OTPOR

Autor: Tanjug, Republika

Svet

23.04.2021

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Zoran Milanović izjavio je da se u jasenovačkom logoru dogodio genocid, ali, pre svega, prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima isključivo iz Potkozarja, koji su, kako je rekao, tretirani kao neprijatelji jer su “pružali otpor”, a istoričar Milan Radovanović ističe da je tako govorio još samo Franjo Tuđman.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Milanović

Milanović je, nakon odavanja počasti ubijenima u Jasenovcu, rekao da su “Srbi pružali otpor zbog čega su bili tretirani kao neprijatelji” i, kako tvrdi, nisu ubijani u logoru, za razliku od Jevreja koji su bili neutralni i oružje su uzeli u ruke tek pošto su počeli da ih ubijaju.

Dodao je i da su “rasni zakoni donešeni, pre svega, zbog Jevreja”, a da se onda dolazi do Srba koji su tu “najmasovnije ubijani, ali su ciklus i dramatika ubistava bili drugačiji”.

Drugo su, kazao je, bili Srbi iz Zagreba koji su pokupljeni.

Neki su ostali da rade i bili ugledni doktori poput Julija Budisavljevića, a neki su bili viktimizovani. Treći i najstrašniji primer su Romi, kako su ih tada ”lepo” zvali Cigani, a koji uopšte nisu znali da je izbio rat i bili su pretnja ne znam kome, valjda Hitlerovim sanitarnim inspektorima, na što su se navukli hrvatski nacisti – naveo je Milanović.

Prema njegovim rečima, “to je možda najgori primer postupanja prema ljudskom biću koje je potpuno nevino, jer Srbi su pružali otpor”.

Srbi su pružali otpor i to, po meni, sa zakašnjenjem. Trebalo je da ranije počnu. Bili su neprijatelji, a zna se kako se u ratu postupa s neprijateljima…. – rekao je, između ostalog Milanović.

Jevreji su, dodao je, bili ubijani da bi se tadašnje vlasti dodvorile Berlinu, što je, kaže, bilo suludo i na štetu hrvatske nacije i naroda koji, kako je kazao, sada i on predstavlja.

Istoričar Milan Radanović smatra žalosnim to što ličnost na najvišoj funkciji reprodukuje revizionistički stereotip o kažnjavanju Srba internacijom u Jasenovac zbog njihovog otpora državi.

Radanović kaže da to posle Franje Tuđmana u javnosti, nije činio niko od osoba koje su obavljale dužnost predsednika.

Znači li to da oni koji su ubijeni jer su pružali otpor, bez obzira da li su bili Srbi, Hrvati, nisu bili nevini, odnosno da su nešto skrivili? Umesto da se tu zaustavio, predsednik je nepromišljeno nastavio – naveo je Radanović.

Smatra veoma važnim to što je Milanović naglasio da je Jasenovac mesto genocida, jer tu činjenicu izbegavaju da konstatuju pojedini državni predstavnici, ali je već u drugoj rečenici, kaže Radanović, zapao u kontradikciju tvrdeći da je “pre svega” taj logor bio mesto genocida nad Jevrejima.

Potpuno je izlišno praviti distinkciju među žrtvama genocida u Jasenovcu jer svi oni, bez obzira da li su bili jevrejskog, romskog ili srpskog, ubijeni su pre svega zbog svog etničkog porijekla. Osim toga, genocid nad Srbima u NDH nije sprovođen samo u logorima niti samo u jednom logoru – naveo je ovaj istoričar.

Radanović je podsetio da su prvi srpski zatočenici logora Jasenovac bili srpski muškarci koji su preživeli logore u tzv. Gospićkoj grupi logora da bi potom bili deportovani u Jasenovac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vesna

23.04.2021 12:21

Tom logikom da je trebalo istrebiti neprijatelje a buduci da su hrvati u drugom svetskom ratu kao i u prvom, bili neprijatelji Srpskom slobodarskom narodu, trebalo je pobiti sve hrvate 1945, da bi na balkanu bio mir. Hrvatska je bila nezavisna ustaska drzava clanica treceg rajha. Znaci, sve neprijatelje koji su pruzali otpor oslobodilackim vojskama, trebalo je 1945 godine pobiti. Tako po govoru Milanovica izgleda pravda. Milanovic je samo hrtat, zato i zbori kao hrvat a ne kao predsednik drzave.

Mladen

23.04.2021 12:49

On otvoreno zbori kao ustaša i Hrvat, što me iznenadjuje.

Neđa

23.04.2021 18:05

Svako treba da pruža otpor fašizmu i da brani svoj život.