STIGLA PRESUDA ZA ZLOČIN KOJI JE ZGROZIO REGION: Rođenu sestru ubila i njeno telo godinama čuvala u ZAMRZIVAČU!

Autor: Republika

Svet

23.04.2021

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud odbio je žalbu Smiljane Srnec i potvrdio prvostepenu presudu Županijskog suda u Varaždinu. Time je postala pravosnažna presuda kojom je proglašena krivom za krivično delo ubistva i osuđena na kaznu zatvora 15 godina.

RepublikaFoto: facebook.com/24sata
Foto: Ilustracija

U kaznu je uračunato vreme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optužena nalazi od 16. februara 2019. godine.

Optužena je osuđena zbog ubistva sestre Jasmine Dominić pre 20 godina u porodičnoj kući.

Tupotvrdim predmetom je zadala više udaraca u glavu sestri koja je ležala. Usled zadobijenih povreda žrtva je odmah umrla. Potom je telo omotano plastičnim vrećama stavila u zamrzivač. Telo je dugi niz godina bilo skriveno zamrznuto u zamrzivaču u domu optužene i prikriveno vrećicama sa smrznutom hranom. Poklopac zamrzivača je bio zalepljen da niko ne može lako da ga otvori. Zamrzivač se nije koristio u domaćinstvu iako je ostao uključen u struju 19 godina. Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je kazna zatvora 15 godina po vrsti i meri kazna koja najbolje odgovara svrsi kažnjavanja. Reč je o najvišoj propisanoj kazni za krivično delo ubistva prema Krivičnom zakonu u vreme počinjenja dela.

Optužena je majka troje dece od kojih je dvoje maloletno. Međutim, ta okolnost nema nikakvo značenje kod odmeravanja kazne jer preovladavaju utvrđene otežavajuće okolnosti. Otežavajuća okolnost je dosadašnja osuđivanost (za krivično delo davanje lažnog iskaza) te što je sudbinu žrtve skrivala gotovo dvadeset godina navodeći da joj je sestra u inostranstvu. Krivično delo počinila je s najvišim stepenom krivice - direktnom namerom, u stanju pune uračunljivosti i svesti o protivpravnosti.

RepublikaFoto: facebook.com/24sata
Smiljana Srnec

Telo žrtve je celo vreme držala u zamrzivaču u kući u kojoj je živela i tako prikrila počinjeno delo. Roditelje i rodbinu je dugo vremena držala u zabludi u pogledu sudbine žrtve. To daje krivičnom delu zaista posebnu težinu. Visok stepen kriminalne količine proizlazi iz okolnosti da su žrtvi nanesene smrtonosne povrede glave dok je bila u odmarajućem položaju. Žrtva je imala 23 godine. Skrivanje tela žrtve u zamrzivaču upućuje i na planiranje krivičnog dela - navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Izrečenom kaznom izraziće se, smatra, jasna društvena osuda zbog počinjenog krivičnog dela i uticati na optuženu da ubuduće ne čini krivična dela.

- Ujedno će se omogućiti optuženoj odgovarajuća socijalizacija i ponovno uključivanje u društvo. Ova kazna uticaće i na sve ostale građane da ne smeju da čine krivična dela jer će u protivnom biti društveno osuđeni i adekvatno kažnjeni - piše u odluci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading