HRVATSKI EVROPARLAMENTARAC BRANI JANEZOVU IDEJU O PROMENI GRANICA: Samo brisanje može da obezbedi dugoročnu stabilnost u regionu

Autor:

Svet

20.04.2021

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neslužbeni diplomatski dokument iz Slovenije podigao je političke tenzije delom regiona jer se u njemu zagovara podela Bosne i Hercegovine, ali i promena granica drugih država na jugoistoku Evrope. Zbog toga je ponovno u fokusu institucionalna i politička budućnost BiH.

RepublikaFoto: IlustracijaČ Republika.rs, Google Maps
Foto: Ilustracija

O tome u emisiji Hrvatskog radija, U mreži Prvog - urednice Ane Krolo Molnar, govorili su zastupnik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol, predsednik saborskog Odbora za evropske poslove Domagoj Hajduković i politički analitičar Denis Avdagić, javlja Hrvatski radio.

Sokol je u emisiji Hrvatskog radija otvoreno branio premijera Slovenije Janeza Janšu, otkrivajući donekle i hrvatske pozicije. Naglasio je, uz ostalo, da je "Janša nekoliko puta demantovao postojanje non-papera i smatra da se ne bi trebala voditi rasprava oko nečega za šta ne postoji dokaz".

- Rekao bih da se tu radi o obaveštajnoj ili paraobaveštajnoj manipulaciji kojoj je cilj usmeriti diskurs prema nečemu što odgovara onima koji su tu vest i plasirali. Sigurno ne odgovara Janši, a slovenačke leve opcije su pomalo nervozne i koriste sve kako bi srušili Janšu. S druge strane, u BiH se čini da je nekim političkim akterima, pogotovo s bošnjačke strane ovo jako dobro došlo, kako bi preusmerili pažnju javnosti sa svojih ogromnih problema - kazao je Sokol.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić i Janez Janša

Upitan o nastavku borbe "non-paperima" dodao je da se tu ne radi o ratu non-paperima već o borbi za načela: "A temeljna načela su poštivanje vladavine prava i odluka Ustavnog suda i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, naglasio je Sokol. Smatra da je hrvatska politika dosledna, jasna i za uvođenje europskih standarda zaštite političkih prava hrvatskog naroda u BiH."

On je rekao da je jedini non-paper koji postoji – hrvatski, te da njega podržava pet članica EU-a.

- On je na tragu onoga što bošnjačkim političkim elitama ne odgovara, a to je rešavanje najvažnijeg problema BiH - neravnopravnost hrvatskog naroda - kazao je Sokol.

Domagoj Hajduković smatra da je problem "višeslojan".

- Nekome odgovara da se o tome raspravlja i to baš na Zapadnom Balkanu gde je poslednje decenije postignut relativan krhki mir nakon niza ratova. U svakom slučaju, uneo se nemir. Što se tiče BiH i njenog puta prema EU, prilično sam uveren da bez spoljnog pritiska značajnjih reformi u BiH neće biti jer političkoj eliti odgovara status kvo - kazao je Hajduković.

Smatra da EU ne radi dovoljno na problemu BiH te da "u postbrgzitovskoj EU prevladavaju unutrašnji problemi".

Smatra da je najveći problem EU-a njena spoljna politika.

Kako je rekao, jedna od ciljeva EU-a bi trebao biti integracija Zapadnog Balkana koji je često bio izvor sukoba.

RepublikaFoto: youtube.com
Tomislav Sokol

- Mislim da je brisanje granica jedina mogućnost za dugoročnu stabilnost ovog dela Europe - rekao je.

Od slovenačkog predsedanja EU-om očekuje da pitanje proširenja ponovno stavi na vrh dnevnog reda EU-a.

"Sve što je izašlo i što smo čuli su samo indicije i ne daje odgovor odakle je on stigao, dodao je. Smatra da evropski dokument moraju videti sve države članice, "a nko ga nije vidio".

Denis Avdagić je, takođe, branio poziciju Slovenije. Tvrdi da postoji u medijskom prostoru na međunarodnom nivou, bez obzira što, čini mi se, "nema relevantnog dokaza koji bi opravdao slovenačko autorstvo tog dokumenta".

- Mediji koji je to objavio nije dao odgovor ko im je izvor bez obzira što su objavili da imaju višestruku potvrdu o postojanju dokumenta - dodao je Avdagić.

Smatra da se traži rasprava o dokumentu koji je zapravo fingiran.

RepublikaFoto: youtube.com
Denis Avdagić

Ako ćemo tako funkcionisati - to je vrlo opasna situacija, naglasio je Avdagić.

Nadalje, Avdagić je mišljenja da je dokument pušten u javnost kako bi se destabilizovala vlada Janeza Janše, što i sam Janša tvrdi.

- S druge strane, možda je i u BiH nekome odgovaralo da se otvori ova tema umesto recimo vrlo ružne afere s respiratorima - kazao je Avdagić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading